Összetevők
A nokedlihez
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 3.5 dl víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 mokkáskanál só
Az összesütéshez
- 2 ek. olaj
- 4 db tojás
- 4 csipet só
A salátához
- 2 ek. almaecet 100%-os
- 1 ek. nádcukor
- 1 nagy csipet só
- 1 db fejes saláta
A tálaláshoz
- őrölt bors
Elkészítés
A nokedlihez az alapanyagokat összekeverjük.
Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk, és amikor forr a víz, nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a forró vízbe a tésztát. Miután a nokedli feljött a víz felszínére, további két percig főzzük.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és hozzáadjuk a nokedlit. A 4 tojást 4 csipet sóval felverjük és a felforrósított nokedlire öntjük. Gyors mozdulatokkal összekeverjük, mintha rántottát sütnénk. Amikor mindenhol átsült a tojás, elkészült a tojásos nokedli.
A salátát megmossuk, leveleire szedjük.
A salátaöntethez az 1 dl vizet, a cukrot, a csipet sót és az almaecetet addig keverjük, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük a salátalevelekre. A nokedli mellé szervírozzuk.
A teljes kiőrlésű lisztben található rostok növelik a béltartalom térfogatát és gyorsítják a tápcsatornán történő áthaladását.