Összetevők
- 60 dkg darált pulykahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fűszerpaprika a töltelékhez
- 0.5 mokkáskanál fűszerkömény
- 1 kg savanyú káposzta
- 60 dkg édeskáposzta fej vagy savanyított káposztafej
- 2 ek. fűszerpaprika a káposztához
- só ízlés szerint
- 6 db babérlevél
- 8 szem borókabogyó
Elkészítés
A fokhagymát megpucoljuk és a darált húshoz reszeljük.
Sózzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és egy evőkanál csemege fűszerpaprikát, majd az egészet jól összekeverjük.
A savanyúkáposzta-leveleket megtöltjük a hússal úgy, hogy 8, nagyjából egyforma tölteléket kapjunk.
Amennyiben nem kaptunk savanyúkáposzta-fejet, használhatunk sima édes káposztát is, de ez esetben a leveleket forró vízben meg kell mártani néhány másodpercre, hogy könnyen hajlíthatóvá váljanak.
Egy nagy lábas vagy vasedény alját megpakoljuk a savanyú káposzta felével, erre rakjuk sorban az elkészült töltelékeket.
Beborítjuk a maradék savanyú káposztával, megszórjuk 2 evőkanál fűszerpaprikával, hozzáadjuk a borókabogyót és a babérlevelet, felöntjük 3 dl vízzel és lefedve 2 órán át főzzük.
Az első fél óra után ellenőrizzük, hogy elég sós-e az étel – a káposzta sótartalmától függ, hogy szükséges-e utánsózni.
Ha a káposzta túl savanyú, akkor még a főzés előtt érdemes átmosni, hogy tompítsunk a savanyúságán.
Sertéshús helyett pulykahússal készül, ezért a hagyományos változatnál több fehérjét és 60 százalékkal kevesebb zsírt tartalmaz.