Töltött káposzta

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
120
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 60 dkg darált pulykahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika a töltelékhez
  • 0.5 mokkáskanál fűszerkömény
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 60 dkg édeskáposzta fej vagy savanyított káposztafej
  • 2 ek. fűszerpaprika a káposztához
  • ízlés szerint
  • 6 db babérlevél
  • 8 szem borókabogyó

Elkészítés

01

A fokhagymát megpucoljuk és a darált húshoz reszeljük. 

02

Sózzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és egy evőkanál csemege fűszerpaprikát, majd az egészet jól összekeverjük.

03

A savanyúkáposzta-leveleket megtöltjük a hússal úgy, hogy 8, nagyjából egyforma tölteléket kapjunk.

04

Amennyiben nem kaptunk savanyúkáposzta-fejet, használhatunk sima édes káposztát is, de ez esetben a leveleket forró vízben meg kell mártani néhány másodpercre, hogy könnyen hajlíthatóvá váljanak.

05

Egy nagy lábas vagy vasedény alját megpakoljuk a savanyú káposzta felével, erre rakjuk sorban az elkészült töltelékeket. 

06

Beborítjuk a maradék savanyú káposztával, megszórjuk 2 evőkanál fűszerpaprikával, hozzáadjuk a borókabogyót és a babérlevelet, felöntjük 3 dl vízzel és lefedve 2 órán át főzzük.

07

Az első fél óra után ellenőrizzük, hogy elég sós-e az étel – a káposzta sótartalmától függ, hogy szükséges-e utánsózni.

08

Ha a káposzta túl savanyú, akkor még a főzés előtt érdemes átmosni, hogy tompítsunk a savanyúságán.

Jó tudni:

Sertéshús helyett pulykahússal készül, ezért a hagyományos változatnál több fehérjét és 60 százalékkal kevesebb zsírt tartalmaz.

megosztás