Töltött csirkemell
Összetevők
- 4 szelet csirkemellfilé
- 5 dkg finomliszt
- 4 ek. étolaj
- 20 dkg prágai sonka
- 4 db tojás
- 4 dkg trappista sajt
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 9 dkg vaj
- 1 csipet só
- 3 dl tej
Elkészítés
A besamel mártáshoz szükségünk van 3-3,5 dl tejre, 5 dkg vajra, 1 púpozott evőkanál finomlisztre, fél-fél mokkáskanál sóra és őrölt fehér borsra, valamint késhegynyi reszelt szerecsendióra.
A csirkemelleket megmossuk, leszárogatjuk, lapjában megnyitjuk és kissé kiklopfoljuk.
Megsózzuk, mindkét oldalukat lisztbe forgatjuk, majd a megforrósított olajban oldalanként 2-2 percig sütjük, ezután kivajazott tepsibe fektetjük.
A sonkát és a főtt tojást kis kockákra vágjuk, összeforgatjuk, és minden szelet húsra egy-egy kis halmot rakunk belőle.
A besamel mártáshoz a tejet felforraljuk, a vajat lábasban fölolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósítjuk, de közben ügyeljünk arra, nehogy megpiruljon.
Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük.
Továbbra is állandóan kevergetve apránként a tejet beleöntjük és csak egy percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik.
A mártást a sonkás tojásos húsra öntjük, a reszelt sajttal és a zsemlemorzsával megszórjuk, végül a maradék vajat rámorzsoljuk.
Előmelegített, közepesen forró sütőben 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük.
Köretnek párolt rizs illik hozzá.
A tojás és sonka párosítás nagyon jó, ráadásul ha ezt mind egy csirkemellbe töltjük..