Összetevők
A nachoshoz
- 4 db tortillalap
- 3 ml olívaolaj
- 2 evőkanál taco-fűszerkeverék
- ízlés szerint só
A salátához
- 5 fej csiperkegomba
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 g konzerv vörösbab
- 60 g dió
- 60 ml szójaszósz
- 3 evőkanál taco-fűszerkeverék
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 6 levél római saláta
- 120 g lilakáposzta
- 2 db paradicsom
- 1 db avokádó
- 300 g csemege uborka
A dresszinghez
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál méz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db lime
- 1 evőkanál taco-fűszerkeverék
- 1 teáskanál csilipehely
- ízlés szerint só, bors
A hummuszhoz
- 1 konzerv csicseriborsó
- 50 ml olívaolaj
- 2.5 evőkanál tahini
- 1.5 evőkanál chilipaszta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál taco-fűszerkeverék
A tálaláshoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál taco-fűszerkeverék
- 1 db lime
- 4 db pita
Elkészítés
A tortillalapokat egymásra halmozzuk és háromszögeket vágunk belőle. Ezeket egy keverőtálba dobjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és megszórjuk 2 evőkanál taco-fűszerkeverékkel, majd alaposan összeforgatjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorokoztatjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
A saláta tetejére készítünk egy kis babos-gombás ragut, ami jelen esetben a darált húst helyettesíti. A gombát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben, kevés olívaolajon lepirítjuk. A babkonzervet leszűrjük, egy keveset félreteszünk belőle a salátához, a többit pedig villával durvára zúzzuk egy tálban, hogy kicsit még darabos maradjon, majd hozzádobjuk a gombához. Mehet hozzá az aprított dió és a zúzott fokhagyma is, és alaposan lepirítjuk. Felöntjük szójaszósszal, borsozzuk és megszórjuk a taco-fűszerkeverékkel. Alaposan elkeverjük, majd lekapjuk a lángról és tálalásig félrerakjuk.
A római saláta leveleinek torzsáját kivágjuk, majd hajszálvékony csíkokra aprítjuk. Ugyanígy hajszálvékonyra csíkozzuk a lila káposztát is, és egy nagy keverőtálba dobjuk őket. Ehhez mehet a felkockázott paradicsom és avokádó. Belekeverjük a félretett vörösbabot és a leszűrt csemegekukoricát, majd elkészítjük a sali dresszingjét.
A dijoni mustárt kikeverjük mézzel, zúzott fokhagymával, egy lime levével, taco-fűszerkeverékkel, chilipehellyel, sóval és borssal, majd ezzel a szósszal nyakon öntjük a salátát, és alaposan összeforgatjuk.
A chilis hummuszhoz a leszűrt csicseriborsót egy aprítógépbe dobjuk a többi hozzávalóval együtt, és krémesre turmixoljuk.
A pitákat 3-4 percre a 180 fokos sütőbe dobjuk felmelegedni, és jöhet a tálalás. A saláta tetejét körben kirakjuk a házi nachosszal, a közepére pakolunk a gombás-babos raguból, és teszünk rá pár cikk lime-ot. A hummuszt egy tálba szedjük, a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk taco-fűszerkeverékkel, a pitákat felszeleteljük, és indulhat a kajálás.