Taco inspirálta saláta chilis hummusszal és pitával

Elkészítési idő
40
perc
Elkészítési idő
12
perc
Sütési idő

Összetevők

A nachoshoz

  • 4 db tortillalap
  • 3 ml olívaolaj
  • 2 evőkanál taco-fűszerkeverék
  • ízlés szerint

A salátához

  • 5 fej csiperkegomba
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 g konzerv vörösbab
  • 60 g dió
  • 60 ml szójaszósz
  • 3 evőkanál taco-fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 6 levél római saláta
  • 120 g lilakáposzta
  • 2 db paradicsom
  • 1 db avokádó
  • 300 g csemege uborka

A dresszinghez

  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db lime
  • 1 evőkanál taco-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál csilipehely
  • ízlés szerint só, bors

A hummuszhoz

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 50 ml olívaolaj
  • 2.5 evőkanál tahini
  • 1.5 evőkanál chilipaszta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál taco-fűszerkeverék

A tálaláshoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál taco-fűszerkeverék
  • 1 db lime
  • 4 db pita

Elkészítés

01

A tortillalapokat egymásra halmozzuk és háromszögeket vágunk belőle. Ezeket egy keverőtálba dobjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és megszórjuk 2 evőkanál taco-fűszerkeverékkel, majd alaposan összeforgatjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorokoztatjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.

02

A saláta tetejére készítünk egy kis babos-gombás ragut, ami jelen esetben a darált húst helyettesíti. A gombát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben, kevés olívaolajon lepirítjuk. A babkonzervet leszűrjük, egy keveset félreteszünk belőle a salátához, a többit pedig villával durvára zúzzuk egy tálban, hogy kicsit még darabos maradjon, majd hozzádobjuk a gombához. Mehet hozzá az aprított dió és a zúzott fokhagyma is, és alaposan lepirítjuk. Felöntjük szójaszósszal, borsozzuk és megszórjuk a taco-fűszerkeverékkel. Alaposan elkeverjük, majd lekapjuk a lángról és tálalásig félrerakjuk.

03

A római saláta leveleinek torzsáját kivágjuk, majd hajszálvékony csíkokra aprítjuk. Ugyanígy hajszálvékonyra csíkozzuk a lila káposztát is, és egy nagy keverőtálba dobjuk őket. Ehhez mehet a felkockázott paradicsom és avokádó. Belekeverjük a félretett vörösbabot és a leszűrt csemegekukoricát, majd elkészítjük a sali dresszingjét.

 

A dijoni mustárt kikeverjük mézzel, zúzott fokhagymával, egy lime levével, taco-fűszerkeverékkel, chilipehellyel, sóval és borssal, majd ezzel a szósszal nyakon öntjük a salátát, és alaposan összeforgatjuk.

04

A chilis hummuszhoz a leszűrt csicseriborsót egy aprítógépbe dobjuk a többi hozzávalóval együtt, és krémesre turmixoljuk.

05

A pitákat 3-4 percre a 180 fokos sütőbe dobjuk felmelegedni, és jöhet a tálalás. A saláta tetejét körben kirakjuk a házi nachosszal, a közepére pakolunk a gombás-babos raguból, és teszünk rá pár cikk lime-ot. A hummuszt egy tálba szedjük, a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk taco-fűszerkeverékkel, a pitákat felszeleteljük, és indulhat a kajálás.

megosztás