Sütőtökös-zsályás rizottó
Összetevők
- 1 db sütőtök
- 20 dkg rizs arborio
- 1 kisebb hagyma
- 1 liter zöldségleves
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsálya
- 1 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
- 3 dkg parmezán sajt
Elkészítés
Blansírozd a sütőtököt, azaz főzd sós vízben amíg megpuhul (ez pár perc), majd hűtsd le hideg vízben, hogy ne főhessen tovább - így marad élénk a színe.
A rizottót a szokásos módon készítsd: 3 dkg vajon párold meg a felaprított hagymát, majd fehéredésig pirítsd a rizst.
Öntsd hozzá a fehérbort, majd a lángot mérsékelve, merőkanalanként adagolva a zöldséglevest (ha elfőtt az előző adag, akkor öntöd a következőt), folyamatosan kavargatva főzd al dentére, haraphatóra a rizst (nem biztos, hogy az összes levesre szükség lesz).
Ekkor add hozzá a maradék vajat, a reszelt parmezánt, a zúzott fokhagymát, sót (ha igényled), borsot, zsályát, majd a sütőtököt.
A főzés végén még adhatsz hozzá egy kis zöldséglevest, a rizs gyorsan felszívja - akkor jó, ha krémes.