Sütőtökös gnocchi zsályás-fokhagymás vajban
Összetevők
- 1 db sütőtök
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csokor zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A sütőtököt és a krumplit mosd meg, majd vágd nagyobb darabokra. 160 °C-os sütőben süsd puhára őket (nagyjából egy óra), majd hagyd hűlni.
A krumplit még langyosan, a tököt hidegen pucold meg, magokra-héjakra nincs szükség.
Robotgépben vagy krumplinyomóval pürésítsd a zöldségeket (a tök persze gyümölcs, de ezt engedjük el), majd üsd hozzá a tojást.
Most kénytelen vagyok egy népszerűtlen gasztroírói fordulattal élni: a liszt mennyisége kiszámíthatatlan. Mind a zöldségpüré nedvességtartalmától, mind a tojás méretétől, mind a helyiség páratartalmától függ, hogy mennyi liszt kell. Ettől nem kell megijedni, 5 dkg-onként adagolva látni fogod, mikor jó: ragacsos, kenődő tésztát kell kapnod (ez elég tág határok között mozog, nem nagyon tudod elrontani).
Sózd meg, vizes kézzel gyúrj belőle kis gombócokat, majd görgesd meg lisztben.
Ha van gnocchisodród (jobb híján egy villa háta is megfelel), most használhatod: a kis barázdák célja, hogy a szósz megüljön bennük, intenzívebb ízélményt eredményezve.
Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd húzd le a tűzről.
Dobd hozzá az aprított fokhagymát és zsályát - a forró vajban kiázik az ízük, de a frissességük megmarad.
Bő, sós vízben addig főzd kis adagokban a gnocchikat, amíg a felszínre úsznak, majd forgasd a vajas szószba.
Borsot törve rá azonnal egyétek meg.