Sütőben sült chili con carne guacamoléval
Összetevők
- 50 dkg darált marhahús
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek. extra szűz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db konzervkukorica
- konzerv vörösbab
- 1 db kápiapaprika
- 2 db szárzeller
- 1 db csilipaprika
- 2 üveg passzírozott paradicsom
- 1 tk. őrölt római kömény
- 0.5 tk. fahéj őrölve
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 kis csokor kakukkfű
- 1 ek. só
- kevés cukor
- tortillalap a tálaláshoz
A guacamoléhoz
- 3 db avokádó
- 1 csilipaprika
- 0.5 ek. só
- 0.5 citrom leve
- 2 szál koriander
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Az olajat egy nagyobb öntöttvas edényben (vagy bármilyen olyan edényben, amelynek van fedele, és a sütőbe is berakható) felmelegítjük. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a darált húst. Addig pirítjuk, amíg a hús minden oldalról színt kap.
Ezután hozzáadjuk a felkarikázott zellerszárat, az apróra vágott piros húsú paprikát, az apróra vágott csilipaprikát, és az egészet összeforraljuk. Magasabbra vesszük a lángot, majd felöntjük a vörösborral, pár percig kevergetjük, hogy az alkohol elillanjon.
Hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot és a levétől lecsepegtetett babkonzervet. Belekeverjük a fűszereket: sót, paprikát, római köményt, fahéjat, az apróra vágott petrezselymet és a csokorba kötött kakukkfüvet. Alacsony lángon forrásig melegítjük, majd lefedve betesszük a sütőbe kb. 2 órára. 1,5 óra elteltével hozzákeverjük a kukoricát is, majd készre sütjük.
A guacamoléhoz az avokádókat félbevágjuk, a magjukat kivesszük, a húsukat villával összetörjük. Citromlével azonnal meglocsoljuk a pürét, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott csilipaprikát, az apróra vágott koriandert, és sóval ízesítjük.
A csilisbab mellé kínáljuk, tortillalappal fogyasztjuk.
A kukorica a zöldségek között kiemelkedő szénhidráttartalommal rendelkezik, és vízben nem oldódó élelmi rostokban gazdag