Összetevők
Az alaphoz:
- 125 g vaj
- 125 g kekszmorzsa
- 1 db citrom héja
A krémhez
- 400 g eper
- 80 g porcukor
- 50 ml víz
- 1 csokor bazsalikom
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 50 g expressz zselatin
A habcsókhoz
- 2 db tojásfehérje
- 120 g kristálycukor
A díszítéshez:
- 100 g eper
Elkészítés
A vajat egy gyorsforralóban, közepes hőfokon felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a kekszmorzsához. Belereszeljük a citrom héját, az egészet egy sütőpapírral bélelt forma aljába egyengetjük, és betesszük a hűtőbe.
Az epervelőhöz az epret egy gyorsforralóba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, felöntjük a vízzel, beletesszük a bazsalikomcsokrot, és 5 percig főzzük. Ha letelt az idő, kivesszük belőle a bazsalikomot, és az egészet egy botmixer segítségével pürésítjük.
A krémhez a mascarponét egy robotgép segítségével kb. 40 másodperc alatt keménnyé verjük. A hideg tejszínt egy tálba tesszük, és azt is kemény habbá verjük. A mascarponét és a tejszínhabot összekeverjük az eperpürével és a zselatinnal, majd a kihűlt alapra egyengetjük.
Legalább 3 órára betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a krém.
A tojásokat kettéválasztjuk. Lemérjük a fehérje súlyát, és hozzáadunk dupla mennyiségű kristálycukrot. Az általam megadott mennyiségek nagyjából megfelelnek a valóságnak, de érdemes inkább lemérni, mert nem mindegy, mekkora tojásokkal dolgozunk.
A fehérje és cukor keveréket vízgőz fölött csípősre melegítjük – ez kb. 80 fokot jelent.
Vigyázzunk, hogy ne főjön meg a tojás.
Ha elérte a kívánt hőfokot, levesszük a tálat a gőz fölül és egy robotgép segítségével addig keverjük, amíg ki nem hűl és kemény habbá össze nem áll a keverék. Ez akár 10 perc is lehet. Habzsákba töltjük a habcsókot, és kidíszítjük vele a tortánkat.
Ha van otthon konyhai fáklyánk, akkor a habcsókokat kicsit megsüthetjük vele.
A megmaradt epret vékony szeletekre vágjuk és tovább díszítjük vele a tortát. Tálalásig hűtőbe tesszük.