Sültpaprika-pesztós rizs őszi zöldségekkel
PT30M perc
PT50M perc
perc
Összetevők
- 15 dkg barna rizs
- 20 dkg kelbimbó (tisztított)
- 1 db cukkini
- 15 dkg gomba
- 30 dkg sütőtök
A pesztóhoz
- 4 db kaliforniai paprika
- 1 ek. extra szűz
- 1 fej fokhagyma
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg fenyőmag vagy mandula
- 1 tk. balzsamecet
- só, bors
Elkészítés
Először a sültpaprika-pesztót készítjük el. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A paprikákat megmossuk, és jénai sütőtálba tesszük (a szárat rajtuk hagyjuk). Meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát héjastól keresztben félbevágjuk, és a paprikák mellé tesszük. Kb. 30 perc alatt megsütjük (fedő nélkül).
A sült paprikákat melegen műanyag zacskóba tesszük, majd langyosra hűtjük. A megsült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk és félretesszük. A paprikák héját lehúzzuk, magjukat kiszedjük, szárukat eldobjuk. A húsukat a kinyomkodott fokhagymagerezdekkel együtt, valamint a parmezánnal és a fenyőmaggal késes robotgépben pürésítjük. Sóval és ízlés szerint balzsamecettel ízesítjük. Üvegbe tesszük, és lezárva tároljuk.
Egy lábasban sós vizet forralunk. A rizst szűrőkanálban hideg víz alatt átmossuk, majd a forrásban lévő vízben, fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
Amíg a rizs fő, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtök magját kivájjuk, a héját lehámozzuk, a húsát nagyobb kockákra vágjuk, a cukkinit szintén felkockázzuk, a kelbimbót félbevágjuk, a gombát megtisztítjuk. Egy sütőlemezt vékonyan kikenünk olajjal, majd rátesszük a zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A leszűrt rizst még melegen összekeverjük 15 dkg sültpaprika-pesztóval, rátesszük a zöldségeket, kevés parmezánt reszelünk rá, és melegen tálaljuk.
A barna rizsről nem távolítják el a rizsszem héjrészét (hántolatlan rizs), amelynek köszönhetően a rosttartalma nagyjából ötszöröse a fehér változaténak, igaz, emiatt a főzési ideje is hosszabb.