Spárgás sajtos tészta
Összetevők
Hozzávalók:
- 350 g tagliatelle
- 400 g zöld spárga
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek. vaj
- 2 tk. dijoni mustár
- 1 egész szerecsendió (kis darab)
- 120 g krémsajt
- 200 ml tésztafőző víz
- 50 g sárga cheddar
- 50 parmezán
- 50 g gouda
- 50 g kéksajt
- 100 ml főzőtejszín
- só, bors
- 1 db citrom
Elkészítés
A tésztát sós, forrásban lévő vízben 7 perc alatt al dentére főzzük, és mielőtt leszűrnénk, félreteszünk belőle 200 ml főzővizet.
Közben a spárgát előkészítjük, amihez a végén lévő kb. 3-4 cm fás szárat levágjuk, és ugyanekkora darabokra vágjuk a felhasználható részét. A spárgadarabokat forró, sós vízben 1-2 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük és jeges vízbe dobjuk.
A tésztát is leszűrjük és felhasználásig félrerakjuk.
A fokhagymagerezdeket felszeleteljük, majd megolvasztjuk közepes lángon a vajat egy serpenyőben, és elkezdjük pirítani rajta a fokhagymát. Beledobjuk a mustárt és belereszeljük a szerecsendiót, amit alaposan elkeverünk a vajban, majd beleforgatjuk az előfőzött spárgát is.
Hozzáadjuk a krémsajtot és a tészta főzővizét, majd jól elkeverünk, hogy egy egynemű szószt kapjunk. Belereszeljük a négy különböző sajtot, és kevergetés mellett felolvasztjuk őket.
Hozzáteszünk még egy kevés tejszínt is, és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük egy citrom héját és belefacsarjuk a levét, majd összerottyantjuk az egészet, és beleforgatjuk a kifőtt tésztát. Ha szeretnénk, még extra reszelt sajttal tálalhatjuk.