Spárgás, indiai vajas csirkeburger
Összetevők
A curryszószhoz:
- 4 ek. vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 cm friss gyömbér
- 1 ek. sárga currypaszta
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 400 g zöld spárga
- 1 tk. garam masala
- só, bors
- 300 ml kókusztejszín
- 1 db citrom leve
A rántott csirkéhez:
- 2 db csirkemellfilé
- 100 g finomliszt
- 1 tk. garam masala
- 2 db tojás
- 2 tk. sárga currypaszta
- 100 g zsemlemorzsa
- bő étolaj a sütéshez
A karamellizált lila hagymához:
- 2 fej lilahagyma
- 1 ek. vaj
- 1 ek. cukor
A joghurtos szószhoz:
- 8 db friss mentalevél
- 4 szál koriander
- 8 ek. görög joghurt
- só, bors
- 0.5 db citrom
- 1 gerezd fokhagyma
Az összeállításhoz:
- 2 db briósbuci
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rádobjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, és alaposan lepirítjuk. Ekkor mehet hozzá a reszelt fokhagyma, a reszelt gyömbér, a currypaszta és a sűrített paradicsom.
A spárgákat megtisztítjuk, azaz levágjuk a végéről a kb. 3-4 cm-es fás szárukat. A spárga tetejét, ami kb. 3-4 cm, szintén levágjuk, a középen fennmaradó részt pedig felkarikázzuk és a currys alapba dobjuk. A felső részét forró vízben, 1-2 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük és jeges vízbe dobjuk.
A currys alaphoz hozzáadjuk a garam masalát, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a kókusztejszínnel, majd közepesen alacsony lángon, 12-15 percig főzzük, néha megkevergetve.
Előkészítjük a csirkemelleket a sütéshez. Fólia alatt enyhén kiklopfoljuk őket, majd sózzuk. Ezután megforgatjuk lisztben, amibe garam masalát keverünk, majd alaposan belemártjuk a felvert tojásba, amibe elrejtettünk egy kevés sárga currypasztát. Végül mehet a zsemlemorzsába, majd beledobjuk a 160-170 fokos bő olajba, és 4-5 perc alatt készre sütjük. Papírtörlőre szedjük őket, majd felhasználásig félretesszük.
A currys alaphoz adjuk a fél citrom kifacsart levét, majd krémesre turmixoljuk.
A lila hagymákat fél karikákra vágjuk. Kevés vajban feloldjuk a cukrot egy lábasban, majd elkezdjük őket közepesen magas lángon megkaramellizálni kb. 4-5 perc alatt.
A spárgák felső, előfőzött részét kevés vajon lepirítjuk, majd a másik fél citrom levét ráfacsarjuk és félrerakjuk.
A joghurtos szószhoz kikeverjük a finomra aprított mentát és koriandert a görög joghurttal, sóval, borssal, a citromlével és a reszelt fokhagymával.
A félbevágott bucikat lepirítjuk egy serpenyőben. Összeállítjuk a burgert, amihez az alját megkenjük a joghurtos szósszal, erre mehetnek a spárgák, majd a rántott hús, a curryszósz és még egy kevés joghurtos szósz a karamellizált lila hagymákkal együtt. Végül rápattintjuk a buci tetejét, és mehet is a zaba.