Sörös karajos szendvics karácsonyi köntösben
PT50M perc
perc
perc
Összetevők
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj
- só, bors
- 2 ek. étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk. dijoni mustár
- 350 ml barnasör
- 50 g vaj
A gremolatához:
- 50 g mandula
- 50 g vörös áfonya (aszalt)
- 2 db narancs
- 8 db zsályalevél
- 0.5 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 ek. olívaolaj
Az összeállításhoz:
- 2 ek. vaj
- 2 db ciabatta
- 4 ek. majonéz
- 100 g jégsaláta
- 100 g lilakáposzta (párolt)
Elkészítés
A sertéskaraj széleit kissé bevagdossuk, majd mindkét oldalát besózzuk. Olajat hevítünk egy sütésálló serpenyőben, és a szeleteket alaposan megpirítjuk.
Kiszedjük a serpenyőből, majd közepes lángra kapcsolunk. Beledobjuk a félfőre vágott vöröshagymát, sózzuk és karamellizáljuk. Ezután hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát és a mustárt, felöntjük a sörrel, alaposan elkeverjük, hogy egynemű legyen a szaft, borsozzuk, és belehelyezzük az elősütött karajszeleteket. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 15 percre.
Közben elkészítjük a gremolatát, amihez a mandulát durvára aprítjuk, és száraz serpenyőben lepirítjuk. Áttesszük egy keverőtálba, és hozzáadjuk a felaprított vörös áfonyát, a narancsok reszelt héját és egynek a kifacsart levét is. Mehetnek hozzá a finomra aprított zöldfűszerek, sózzuk, borsozzuk, majd csorgatunk hozzá egy kevés olívaolajat. Alaposan elkeverjük és felhasználásig félrerakjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és lepirítjuk rajta a félbevágott ciabattákat.
Mikor elkészült a hús, kiszedjük a serpenyőből, a szaftot pedig leturmixoljuk egy kevés vajjal. A húsokat felszeleteljük, majd jöhet a szendvics összeállítása.
A ciabatta alját megkenjük majonézzel, erre pakolunk egy kevés, vékony csíkokra vágott jégsalátát, a felszeletelt husikat, nyakon öntjük a szafttal, pakolunk rá párolt lila káposztát, végül kanalazunk rá a gremolatából is. Rárakjuk a másik ciabattát, amit szintén megkenünk majonézzel, és kész is vagyunk.