Összetevők
- 1 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 tk. fűszerpaprika
- hüvelykujjnyi fűszerkömény őrölve
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg burgonya
- 50 dkg füstölt kötözött lapocka
- 3 db babérlevél
- 1 db vörös vesebab-konzerv
- 2 liter víz vagy sonkalé
- só ízlés szerint
- újhagyma a tálaláshoz
Elkészítés
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a zöldségeket meghámozzuk és felkarikázzuk, felkockázzuk, a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
A kötözött lapockát 2x2 cm-es darabokra vágjuk.
A felaprított hagymát kevés sóval az olajon, alacsony hőfokon 5–10 perc alatt puhára, krémesre pároljuk.
Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a köményt, a fokhagymát, 1 dl vizet és az egészet felforraljuk, majd egy botmixer segítségével pépesre turmixoljuk.
Belekeverjük a feldarabolt zöldségeket, a füstölt húst, a babérlevelet, felöntjük vízzel és ízlés szerint sózzuk.
Fedő alatt 20 percig főzzük.
Ekkor beleöntjük a babot, ízesítjük sóval, ha szükséges, további 20–25 percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek.
Újhagymával tálaljuk.
A bablevest ezúttal a sertéscsülök helyett kötözött lapockával készítjük, emiatt az étel energia- és zsírszegényebb lesz.