Sonkás bableves

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
45
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • hüvelykujjnyi fűszerkömény őrölve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • 50 dkg füstölt kötözött lapocka
  • 3 db babérlevél
  • 1 db vörös vesebab-konzerv
  • 2 liter víz vagy sonkalé
  • ízlés szerint
  • újhagyma a tálaláshoz

Elkészítés

01

A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, a zöldségeket meghámozzuk és felkarikázzuk, felkockázzuk, a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.

02

A kötözött lapockát 2x2 cm-es darabokra vágjuk.

03

A felaprított hagymát kevés sóval az olajon, alacsony hőfokon 5–10 perc alatt puhára, krémesre pároljuk.

04

Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a köményt, a fokhagymát, 1 dl vizet és az egészet felforraljuk, majd egy botmixer segítségével pépesre turmixoljuk.

05

Belekeverjük a feldarabolt zöldségeket, a füstölt húst, a babérlevelet, felöntjük vízzel és ízlés szerint sózzuk.

06

Fedő alatt 20 percig főzzük.

07

Ekkor beleöntjük a babot, ízesítjük sóval, ha szükséges, további 20–25 percig főzzük, hogy összeérjenek az ízek.

08

Újhagymával tálaljuk.

Jó tudni:

A bablevest ezúttal a sertéscsülök helyett kötözött lapockával készítjük, emiatt az étel energia- és zsírszegényebb lesz.

megosztás