Sonka croquetta
Összetevők
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- 400 ml tej
- 10 g só
- 30 g parmezán sajt (reszelve)
- 100 g Serrano sonka (apró kockára vágva)
- 120 g szárított paradicsom (apróra vágva)
- 20 g friss petrezselyem
- 10 ml vörösborecet
- ízlés szerint szerecsendió és fehérbors
Panírozáshoz
- 1 db tojás
- 2 ek. tej
- 100 g liszt
- 200 g zsemlemorzsa
- 50 g friss petrezselyem
- 1 liter napraforgó olaj
Elkészítés
Hozzávalók
Egy forralóedényben melegítsük forráspontig a tejet, majd egy másik gyorsforralóban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és készítsünk belőle világos színű rántást, majd öntsük hozzá a forró tejet és egy habverő segítségével keverjük csomómentesre.
Adjuk hozzá a parmezán sajtot, majd keverjük bele az összes többi hozzávalót, egy jénai tál aljára öntsük ki a masszát és tegyük be a fagyasztóba. A megfagyást követően egy pogácsaszaggatóval szaggassunk apró korongokat és helyezzük vissza a fagyasztóba azokat a panírozásig.
A panírhoz egy turmixgépet vegyünk elő, és turmixoljuk össze a zsemlemorzsát a friss petrezselyemmel, így kapni fogunk egy zöld színű paníralapot.
A tojást keverjük ki a tejjel, így sokkal könnyebben fogjuk tudni bevonni a fagyott korongok felületét.
Hagyományos módon panírozzunk, először a lisztbe, majd a tojásba és végül a zsemlemorzsába tegyük a croquettákat.
A tojást és a zsemlemorzsát ismételjük meg még egyszer, így nem fognak sütés közben kilyukadni.
Melegítsük fel az olajunkat 160 Celsius fokra, majd süssük meg fagyott állapotában a croquettákat.