Összetevők
- 10 db tojás
- 15 dkg zabliszt
- 5 ek. nádcukor
- 1 csomag sütőpor
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
A csokipudinghoz
- 1 liter tej
- 10 dkg narancsdarabos étcsokoládé
- 3 dkg nádcukor
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg kukorica-keményítő
A vaníliapudinghoz
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg nádcukor
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg kukorica-keményítő
A tálaláshoz
- 10 dkg étcsokoládé
- habtejszín (opcionális)
Elkészítés
A piskótához a sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy kb. 30x40 cm-es tepsit kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral.
A tojásokat kettéválasztjuk. A zablisztet összekeverjük a sütőporral. A fehérjét a cukorral egy robotgéppel keményre keverjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a zablisztet, majd az egészet homogén masszává keverjük.
A masszát a tepsibe öntjük és az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük, és ha átsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk.
A csokipudinghoz a csokit vízgőz felett megolvasztjuk. A tejet a keményítővel és a cukorral gyakori kevergetés mellett felforraljuk, besűrítjük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit visszahűlni (70–75 fokra), majd folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a tojássárgáját és az olvasztott csokit.
A vaníliapudingot is hasonlóan készítjük el, csak csoki nélkül.
A somlói galuskát összeállítjuk. A piskóta felét egy nagy tálba halmozzuk, ráöntjük a csokipudingot. Erre ráhalmozzuk a piskóta másik felét és ráöntjük a vaníliapudingot.
Tálalás előtt minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen áthűljön az édesség. Tálaláskor felvert laktózmentes tejszínhabbal (opcionális), olvasztott csokoládéval tálaljuk.
Kevesebb hozzáadott cukorral, valamint több élelmi rostot tartalmazó zabliszttel készül.