Somlói galuska

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
15
perc
Sütési idő
40
perc
Elkészítési idő
150
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 10 db tojás
  • 15 dkg zabliszt
  • 5 ek. nádcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • vaj (a tepsi kikenéséhez)

A csokipudinghoz

  • 1 liter tej
  • 10 dkg narancsdarabos étcsokoládé
  • 3 dkg nádcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg kukorica-keményítő

A vaníliapudinghoz

  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg nádcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg kukorica-keményítő

A tálaláshoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • habtejszín (opcionális)

Elkészítés

01

A piskótához a sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy kb. 30x40 cm-es tepsit kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. 

02

A tojásokat kettéválasztjuk. A zablisztet összekeverjük a sütőporral. A fehérjét a cukorral egy robotgéppel keményre keverjük.

03

Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a zablisztet, majd az egészet homogén masszává keverjük. 

04

A masszát a tepsibe öntjük és az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A piskótát tűpróbával ellenőrizzük, és ha átsült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk.

05

A csokipudinghoz a csokit vízgőz felett megolvasztjuk. A tejet a keményítővel és a cukorral gyakori kevergetés mellett felforraljuk, besűrítjük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit visszahűlni (70–75 fokra), majd folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a tojássárgáját és az olvasztott csokit.

06

A vaníliapudingot is hasonlóan készítjük el, csak csoki nélkül.

07

A somlói galuskát összeállítjuk. A piskóta felét egy nagy tálba halmozzuk, ráöntjük a csokipudingot. Erre ráhalmozzuk a piskóta másik felét és ráöntjük a vaníliapudingot. 

08

Tálalás előtt minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen áthűljön az édesség. Tálaláskor felvert laktózmentes tejszínhabbal (opcionális), olvasztott csokoládéval tálaljuk.

Jó tudni:

Kevesebb hozzáadott cukorral, valamint több élelmi rostot tartalmazó zabliszttel készül.

megosztás