x

Sörös sertéscsülök pirított burgonyával

Elkészítési idő
150
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 80 dkg sertéscsülök
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • 1 kávéskanál sűrített paradicsom
  • 1 kávéskanál cseresznyepaprika krém
  • 1 kávéskanál liszt
  • 2.5 dl víz
  • 0.5 dl sör
  • 1 kávéskanál ételízesítő

Elkészítés

01

A csülköket alaposan megmossuk és megtisztítjuk (az esetleges szőrszálakat lekaparjuk, a pecsétet levágjuk), majd lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.

02

Megsózzuk, a borssal, a megtisztított és elnegyedelt hagymával, a zúzott fokhagymával és a babérlevéllel fűszerezzük. 

03

Nagy lángon felforraljuk, majd némi rést hagyva lefedjük, és kis lángon kb. másfél óra alatt majdnem puhára pároljuk.

04

Ha megpuhult a hús, szűrőlapáttal egy tepsire tesszük, és sörbe mártogatott szalonnával kenegetve, a közepesnél erősebb lángon, 180 °C-on kb. 30 perc alatt körös-körül ropogós pirosra sütjük .

05

A kész csülköket félretesszük, a visszamaradt zsiradékot lábasba öntjük. 

06

A kenegetéshez használt szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírra dobjuk és kevergetve kisütjük, majd a paradicsompürét a paprikakrémmel együtt megfuttatjuk benne.

07

Meghintjük a liszttel, kissé megpirítjuk, majd a vízzel és 0,5 dl sörrel felöntjük, az ételízesítőt beleszórjuk, az egészet átforraljuk, végül átszűrjük.

08

Tálaláskor a kicsontozott és felszeletelt csülköt a szaftjával meglocsoljuk. 

09

Köretként pirított burgonyát javaslunk. 

Sör és csülök? Ennél férfiasabb fogást keresve sem találhatnánk, készítsük hát az erősebb nem örömére – főzés közben akár egy kis kóstolót is engedélyezve a folyékony kenyérből.

megosztás