Sörös sertéscsülök pirított burgonyával
Összetevők
- 80 dkg sertéscsülök
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 6 dkg füstölt szalonna
- 1 kávéskanál sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál cseresznyepaprika krém
- 1 kávéskanál liszt
- 2.5 dl víz
- 0.5 dl sör
- 1 kávéskanál ételízesítő
- só
Elkészítés
A csülköket alaposan megmossuk és megtisztítjuk (az esetleges szőrszálakat lekaparjuk, a pecsétet levágjuk), majd lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
Megsózzuk, a borssal, a megtisztított és elnegyedelt hagymával, a zúzott fokhagymával és a babérlevéllel fűszerezzük.
Nagy lángon felforraljuk, majd némi rést hagyva lefedjük, és kis lángon kb. másfél óra alatt majdnem puhára pároljuk.
Ha megpuhult a hús, szűrőlapáttal egy tepsire tesszük, és sörbe mártogatott szalonnával kenegetve, a közepesnél erősebb lángon, 180 °C-on kb. 30 perc alatt körös-körül ropogós pirosra sütjük .
A kész csülköket félretesszük, a visszamaradt zsiradékot lábasba öntjük.
A kenegetéshez használt szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírra dobjuk és kevergetve kisütjük, majd a paradicsompürét a paprikakrémmel együtt megfuttatjuk benne.
Meghintjük a liszttel, kissé megpirítjuk, majd a vízzel és 0,5 dl sörrel felöntjük, az ételízesítőt beleszórjuk, az egészet átforraljuk, végül átszűrjük.
Tálaláskor a kicsontozott és felszeletelt csülköt a szaftjával meglocsoljuk.
Köretként pirított burgonyát javaslunk.
Sör és csülök? Ennél férfiasabb fogást keresve sem találhatnánk, készítsük hát az erősebb nem örömére – főzés közben akár egy kis kóstolót is engedélyezve a folyékony kenyérből.