Sörmártásban sült húsgombóc a sütőből
Összetevők
- 25 dkg burgonya
- 30 dkg darált sertéshús
- 2 db tojás
- 2 ek. mustár
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- bors
A mártáshoz
- 6 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- 1.5 dl víz
- 5 dl sör
- 2 dl BBQ-szósz
- 1 ek. cukor
- 2 dl tejföl
- só, bors
Elkészítés
A burgonyát megmossuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, és még melegen lereszeljük.
A darált húst és a tojásokat összedolgozzuk, egy evőkanál mustárral, a borssal és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, sóval ízesítjük.
Nedves kézzel nyolc egyforma méretű gombócot formálunk belőle.
A mártáshoz a vajon megfuttatjuk a lisztet, majd a sörrel, a barbecue-val és a 1,5 dl vízzel felöntjük. Kevergetve 3-4 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a mártáshoz a gombócokat és kb. 20 percig főzzük őket. Végül a maradék mustárt és az ízesítőket (cukor, só, bors) hozzáadjuk, tejföllel dúsítjuk.
A mártásban főtt húsgombócokat egy tepsibe öntjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.
Tálaláskor felaprított petrezselyemzölddel díszítjük, köretként főtt barna rizst javaslunk.
Aki eddig még sohasem próbálkozott sör hozzáadásával készült ételekkel, bátran tegyen kísérletet ezzel a pofonegyszerű, mégis különleges fogással.