Összetevők
- 1 egész csirke
- 1 fej fokhagyma
- 20 dkg gomba
- 2 dl sör
- 1 ek. só
- bors
- 1 kis csokor kakukkfű
- burgonyapüré a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és sóval, borssal kívül-belül bedörzsöljük.
Az egész fej fokhagymát félbevágjuk, és egy kis csokor kakukkfűvel együtt beletesszük a csirke hasába.
A csirkét egy vasból készült fedeles edénybe helyezzük, majd aláöntjük a sört.
Betesszük a hideg sütőbe, 190 fokra állítjuk, és fedő alatt 90 percet sütjük. Közben egy-két alkalommal kivesszük, és a hús alatt gyűlő sörös lével meglocsoljuk a csirke tetejét.
90 perc után hozzátesszük a megmosott, félbevágott gombát. Kb. 30 percre visszatesszük a sütőbe fedő nélkül, és addig sütjük, amíg a bőre szép aranyszínű lesz.
Kivesszük a csirkét, majd éles konyhai ollóval félbevágjuk. Kiszedjük a fokhagymát, a gombát mellétesszük, és burgonyapürével tálaljuk.
A gombák általában alacsony energiatartalmúak, a fehérjetartalmuk pedig a fajtától függ. Hideg és meleg ételekhez egyaránt jól illenek.