x

Skót tojás párolt lila káposztával

Elkészítési idő
70
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 40 dkg darált sertéslapocka
  • 40 dkg darált véreshurka
  • 10 dkg darált kenyérszalonna
  • 10 dkg darált kolozsvári szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 8 db tojás
  • 0.5 ek. dijoni mustár
  • 0.5 csokor snidling
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés

01

A tojásokat forró vízben hat perc alatt lágyra főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, óvatosan megpucoljuk, és hűtőbe tesszük. 

02

Az apróra vágott hagymákat olajon lepirítjuk a babérlevéllel együtt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt. A hagymás mixet a babérlevelek nélkül már a darált húsokhoz keverjük, és apróra vágott metélőhagymát és petrezselymet adunk hozzá.

03

A húskeveréket nyolc egyenlő részre osztjuk, valamennyit laposra nyomkodjuk, és rájuk helyezzük a tojásokat – óvatosan, nehogy a sárgájuk szétrobbanjon! Golyót formázunk a húsból úgy, hogy teljesen körbeölelje a tojást.

04

Fél órára hűtőbe tesszük, majd duplán bepanírozzuk. Előbb a klasszikus panírozási technikát követve lisztbe, tojásba és zsemle - morzsába forgatjuk, majd a tojásba és zsemlemorzsába forgatást megismételjük.

05

Közepesen meleg, 170 °C-ra állított olajsütőben aranybarnára sütjük. 

06

Burgonyapürével vagy párolt lila káposztával tálaljuk. 

Ez a klasszikus brit-szigeteki fogás napjainkban már a street food kategóriába tartozik, holott a húsvéti ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ahogy hidegen és melegen is. Vagy a piknikkosárban. Tehát bárhol, bármikor.

megosztás