Összetevők
- 40 dkg darált sertéslapocka
- 40 dkg darált véreshurka
- 10 dkg darált kenyérszalonna
- 10 dkg darált kolozsvári szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 8 db tojás
- 0.5 ek. dijoni mustár
- 0.5 csokor snidling
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
Elkészítés
A tojásokat forró vízben hat perc alatt lágyra főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, óvatosan megpucoljuk, és hűtőbe tesszük.
Az apróra vágott hagymákat olajon lepirítjuk a babérlevéllel együtt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt. A hagymás mixet a babérlevelek nélkül már a darált húsokhoz keverjük, és apróra vágott metélőhagymát és petrezselymet adunk hozzá.
A húskeveréket nyolc egyenlő részre osztjuk, valamennyit laposra nyomkodjuk, és rájuk helyezzük a tojásokat – óvatosan, nehogy a sárgájuk szétrobbanjon! Golyót formázunk a húsból úgy, hogy teljesen körbeölelje a tojást.
Fél órára hűtőbe tesszük, majd duplán bepanírozzuk. Előbb a klasszikus panírozási technikát követve lisztbe, tojásba és zsemle - morzsába forgatjuk, majd a tojásba és zsemlemorzsába forgatást megismételjük.
Közepesen meleg, 170 °C-ra állított olajsütőben aranybarnára sütjük.
Burgonyapürével vagy párolt lila káposztával tálaljuk.
Ez a klasszikus brit-szigeteki fogás napjainkban már a street food kategóriába tartozik, holott a húsvéti ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ahogy hidegen és melegen is. Vagy a piknikkosárban. Tehát bárhol, bármikor.