Összetevők
- 2 db vöröshagyma
- 2 db tv-paprika
- 2 db kápiapaprika
- 2 db konzerv hámozott, kockázott paradicsom
- 1 tk. Cayenne bors
- 1 tk. római kömény őrölve
- 1 tk. xilit
- 2 ek. extra szűz
- 4 db tojás
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor koriander
- 2 db babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- a tálaláshoz friss kenyér
Elkészítés
A zöldségek előkészítésével kezdjük: a vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, félbevágjuk, majd vékonyra szeleteljük.
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk és csíkokra vágjuk.
Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük, rátesszük a hagymát, kicsit megsózzuk és megdinszteljük
Amikor megfonnyadt, hozzátesszük a paprikacsíkokat, és kb. 10–15 percig lefedve pároljuk, közben többször megkeverjük.
Amikor a paprika megpuhult, hozzáöntjük a paradicsomkonzerveket. Rászórjuk a babérlevelet, a római köményt, a Cayenne-borsot, az apróra vágott friss koriandert és petrezselymet (egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), illetve a xilitet. Lefedve további kb. 10–15 percig főzzük alacsony lángon.
Amikor elkészült, a babérleveleket kidobjuk belőle, a lecsót ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután a serpenyőben kialakítunk 3-4 db mélyedést, attól függően, mekkora a serpenyőnk. A tojásokat felütjük egy kisebb tálba, vigyázva arra, hogy a sárgája egyben maradjon, majd óvatosan belecsurgatjuk a mélyedésekbe. Alacsony lángon tovább főzzük egészen addig, amíg a tojásfehérje megszilárdul.
Melegen, petrezselyemmel, korianderrel megszórva, friss kenyérrel tálaljuk.
A paradicsom színét adó likopin egy antioxidáns hatású vegyület, amely csökkenti bizonyos daganatok (pl. prosztata-, tüdőrák) kialakulásának kockázatát.