Shakshuka (közel-keleti lecsó)

Elkészítési idő
10
perc
Előkészítési idő
30
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db tv-paprika
  • 2 db kápiapaprika
  • 2 db konzerv hámozott, kockázott paradicsom
  • 1 tk. Cayenne bors
  • 1 tk. római kömény őrölve
  • 1 tk. xilit
  • 2 ek. extra szűz
  • 4 db tojás
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor koriander
  • 2 db babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • a tálaláshoz friss kenyér

Elkészítés

01

A zöldségek előkészítésével kezdjük: a vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, félbevágjuk, majd vékonyra szeleteljük.

02

A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk és csíkokra vágjuk.

03

Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük, rátesszük a hagymát, kicsit megsózzuk és megdinszteljük

04

Amikor megfonnyadt, hozzátesszük a paprikacsíkokat, és kb. 10–15 percig lefedve pároljuk, közben többször megkeverjük. 

05

Amikor a paprika megpuhult, hozzáöntjük a paradicsomkonzerveket. Rászórjuk a babérlevelet, a római köményt, a Cayenne-borsot, az apróra vágott friss koriandert és petrezselymet (egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), illetve a xilitet. Lefedve további kb. 10–15 percig főzzük alacsony lángon.

06

Amikor elkészült, a babérleveleket kidobjuk belőle, a lecsót ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután a serpenyőben kialakítunk 3-4 db mélyedést, attól függően, mekkora a serpenyőnk. A tojásokat felütjük egy kisebb tálba, vigyázva arra, hogy a sárgája egyben maradjon, majd óvatosan belecsurgatjuk a mélyedésekbe. Alacsony lángon tovább főzzük egészen addig, amíg a tojásfehérje megszilárdul. 

07

Melegen, petrezselyemmel, korianderrel megszórva, friss kenyérrel tálaljuk.

Jó tudni:

A paradicsom színét adó likopin egy antioxidáns hatású vegyület, amely csökkenti bizonyos daganatok (pl. prosztata-, tüdőrák) kialakulásának kockázatát.

megosztás