Sertéstarja paradicsomos fekete quinoasalátával, karfiolkrémmel
Összetevők
Sertéstarja
- 180 g sertéstarja
- só, bors olívaolaj a sütéshez
Quinoasaláta
- 100 g fekete quinoa
- 1 db paradicsom
- 1 db lime
- 2 g koriandermag
- 0.5 finomra vágott salotta
- 3 g petrezselyem
- 2 ek. extra szűz
Karfiolkrém
- 300 g karfiol
- 500 ml csirkealaplé
- 50 ml tejszín
- 2 ek. vaj
- egy csipetnyi őrölt zöld kardamom
Elkészítés
A leheletfinoman egzotikusra hangolt fogást szépen körvonalazza a friss évjáratú Irsai Olivér kirobbanó ereje.
Serpenyőben süssük elő oldalanként 2-2 percig a sertéstarját, majd tegyük 160 fokos sütőbe, és további 5 percig süssük, hogy belül még rózsaszín maradjon.
Főzzük meg a fekete quinoát sós vízben, majd keverjük hozzá az apróra vágott paradicsomot.
A koriandermagot hevítsük fel serpenyőben, majd mozsárban törjük durvára, és adjuk a quinoához a salottával együtt.
Ízesítésként 15 ml lime levét és fél lime reszelt héját adjuk hozzá olívaolajjal elkeverve.
Főzzük puhára a karfiolt a csirkealaplében, majd a főzőedény tartalmát öntsük bele turmixgépbe, és turmixoljuk simára.
Adjunk hozzá tejszínt, vajat és egy csipetnyi őrölt kardamomot.
A fehérbor ropogós savai, valamint az ételből is visszaköszönő fűszeres aromái, illetve a könnyedén gyümölcsös ízjegyei igazán ízletes lakomáról gondoskodnak!
Fotó: Hamu és Gyémánt magazin / Talabér Géza.