Sertésszűzpecsenye zöldfűszeres-fehérboros vajmártással, sült répával és barna rizzsel

Elkészítési idő
30
perc
Elkészítési idő
20
perc
Sütési idő

Összetevők

A balzsamecetes sült répához

  • 6 szál újrépa
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

A szűzpecsenyéhez

  • 500 g sertésszűzpecsenye
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint

A zöldfűszeres-fehérboros vajmártáshoz

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 szál újhagyma
  • 100 ml fehérbor
  • 120 zöldségalaplé
  • 0.5 mokkáskanál csilipehely
  • 1 ág rozmaring
  • 2 ág zsálya
  • 2 ág kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 50 g vaj
  • 50 ml habtejszín
  • 0.5 db citrom leve

A barna rizshez

  • 120 g barna rizs
  • 240 g víz

Elkészítés

01

A répákat megtisztítjuk, majd egy tálba dobjuk. Meglocsoljuk balzsamecettel, mézzel, megküldjük zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olajjal. Alaposan elkeverjük és belemasszírozzuk a répákba a marinádot. A répákat egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik oldalára pakoljuk és meglocsoljuk a maradék marináddal. Bedobjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig sütjük. Akkor jók a répák, ha még kissé ressek.

02

A sertésszüzet megtisztítjuk, kettévágjuk, és az így kapott két szeletet sózzuk, majd forró serpenyőben, kevés olajon megkérgesítjük mindkét oldalát kb. 3 perc alatt, aztán kikapjuk őket és bedobjuk a sütőbe a répák mellé. Állítsunk egy 5 perces időzítőt, hiszen a húsnak ennél többet nem is kell a sütőben töltenie. Miután kivettük, egy tányérra dobjuk őket és 3-4 percenként forgatjuk a húst, hogy egyenletesen hűljön ki.

03

A serpenyőbe, amiben a szűz pirult, dobunk három gerezd fokhagymát, a nagyobb darabokra vágott újhagymát, és alaposan lepirítjuk őket magas hőfokon. Ezután felöntjük a borral, amit visszaredukálunk, majd az alaplével is. Borsozzuk, és adunk hozzá egy kevés chilipelyhet. A zöldfűszereket is hozzádobjuk a mártás alapjához, és közepes lángon kb. 3-4 percig főzzük.

 

Ekkor leszűrjük a folyadékot egy kisebb gyorsforralóba, és alacsony lángon melegíteni kezdjük, miközben apránként hozzádobáljuk a vajat. Amikor az utolsó kocka vaj is felolvadt, felöntjük egy kevés tejszínnel és belefacsarjuk egy fél citrom levét. Kicsit összemelegítjük, és le is kapjuk a tűzről.

04

A barna rizst bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Ezután jöhet a tálalás: egy adag rizst halmozunk a tányérra, erre helyezünk két szép sült, balzsamecetes répát. A szüzeket három vaskosabb érmére vágjuk és szépen elhelyezzük a rizs mellé, majd mellé öntünk egy jó adagot a mártásból.

megosztás