Sertésszűzpecsenye zöldfűszeres-fehérboros vajmártással, sült répával és barna rizzsel
Összetevők
A balzsamecetes sült répához
- 6 szál újrépa
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál méz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
A szűzpecsenyéhez
- 500 g sertésszűzpecsenye
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
A zöldfűszeres-fehérboros vajmártáshoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 szál újhagyma
- 100 ml fehérbor
- 120 zöldségalaplé
- 0.5 mokkáskanál csilipehely
- 1 ág rozmaring
- 2 ág zsálya
- 2 ág kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- 50 g vaj
- 50 ml habtejszín
- 0.5 db citrom leve
A barna rizshez
- 120 g barna rizs
- 240 g víz
- só
Elkészítés
A répákat megtisztítjuk, majd egy tálba dobjuk. Meglocsoljuk balzsamecettel, mézzel, megküldjük zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olajjal. Alaposan elkeverjük és belemasszírozzuk a répákba a marinádot. A répákat egy sütőpapírral bélelt tepsi egyik oldalára pakoljuk és meglocsoljuk a maradék marináddal. Bedobjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig sütjük. Akkor jók a répák, ha még kissé ressek.
A sertésszüzet megtisztítjuk, kettévágjuk, és az így kapott két szeletet sózzuk, majd forró serpenyőben, kevés olajon megkérgesítjük mindkét oldalát kb. 3 perc alatt, aztán kikapjuk őket és bedobjuk a sütőbe a répák mellé. Állítsunk egy 5 perces időzítőt, hiszen a húsnak ennél többet nem is kell a sütőben töltenie. Miután kivettük, egy tányérra dobjuk őket és 3-4 percenként forgatjuk a húst, hogy egyenletesen hűljön ki.
A serpenyőbe, amiben a szűz pirult, dobunk három gerezd fokhagymát, a nagyobb darabokra vágott újhagymát, és alaposan lepirítjuk őket magas hőfokon. Ezután felöntjük a borral, amit visszaredukálunk, majd az alaplével is. Borsozzuk, és adunk hozzá egy kevés chilipelyhet. A zöldfűszereket is hozzádobjuk a mártás alapjához, és közepes lángon kb. 3-4 percig főzzük.
Ekkor leszűrjük a folyadékot egy kisebb gyorsforralóba, és alacsony lángon melegíteni kezdjük, miközben apránként hozzádobáljuk a vajat. Amikor az utolsó kocka vaj is felolvadt, felöntjük egy kevés tejszínnel és belefacsarjuk egy fél citrom levét. Kicsit összemelegítjük, és le is kapjuk a tűzről.
A barna rizst bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Ezután jöhet a tálalás: egy adag rizst halmozunk a tányérra, erre helyezünk két szép sült, balzsamecetes répát. A szüzeket három vaskosabb érmére vágjuk és szépen elhelyezzük a rizs mellé, majd mellé öntünk egy jó adagot a mártásból.