Összetevők
- 60 dkg sertésszűzpecsenye
- 6 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bazsalikom
- só, bors
A cukkinikrémhez
- 40 dkg cukkini
- 10 dkg póréhagyma
- 10 dkg burgonya
- 2.5 dl főzőtejszín
- 5 dkg bébispenótlevél
- fehér balzsamecet
- só
- fehér bors
Elkészítés
A húst megtisztítjuk az inaktól, egyben hagyjuk, és jól megfűszerezzük.
Forró olajon körbesütjük, úgy, hogy fűszerkéreg képződjön rajta. Kérgezés után 180 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és a hús vastagságától függően 10–15 percig sütjük.
Sütés után 5 percig pihentetjük, majd a belül még enyhén rózsaszínes húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Míg sül a hús, elkészítjük a cukkinikrémet. Ehhez a burgonyát és a cukkinit meghámozzuk, a póréhagymát hosszában félbevágjuk, és folyó víz alá tartjuk úgy, hogy a víz a rétegek közül ki tudja mosni a szennyeződéseket.
A hozzávalókat kis kockákra vágjuk. Olajon pirítani kezdjük a hagymát, rádobjuk a zöldségeket és a fűszereket, összeforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Ha minden megpuhult, mixerben a tejszínnel és a bébispenóttal krémesre pépesítjük, a fehér balzsamecettel pedig ízesítjük.
Tálaláskor a hússzeleteket a cukkinipüré tetejére helyezzük, köretnek tésztát javaslunk.
A cukkini népszerűsége folyamatosan és erőteljesen ível felfelé. Nem véletlenül. Nagyon „simulékony”, sok mindenhez jól passzol, így a szűzpecsenyéhez is.