Serpenyős húsos pite Mexikóból
Összetevők
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 csomag leveles tészta
- 1 dkg cukor
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg sűrített paradicsom
- 15 dkg kukorica
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1 kávéskanál só
- 1 db tojás
- étolaj
- pirospaprika
- bors
- csilipor vagy erőspaprika
Elkészítés
Elkészítjük a ragut: a hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, olajon megpirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, és pirospaprikával, borssal fűszerezzük, majd a tűzre visszatéve hozzáadjuk a darált húst is, és megpirítjuk. Sóval, csiliporral/erőspaprikával, paradicsompürével ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricát is.
A keményítőt 1 dl hideg vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a ragut, majd lapos tálcára terítjük és hagyjuk kihűlni.
A kiolvasztott tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, és a piteformánknak (kb. 28 cm átmérő) megfelelő nagyságú korongot szaggatunk (a tésztára helyezzük a piteformát, és azt körbevágjuk). Kibéleljük vele az előzőleg kiolajozott formánkat, a tészta széleit tojással megkenjük, és a kihűlt töltelékből a közepére kanalazunk.
A megmaradt tésztát újból összegyúrjuk, kinyújtjuk, és az előbbi módon korongot szaggatunk. Ezzel takarjuk le a ragut, a tetejét pedig tojással kenjük meg, és villával megszurkáljuk.
170 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 20–25 perc – míg a tojás meg nem pirul).
Szeletekre vágva, melegen tálaljuk.
Igazán laktató fogás, akik kedvelik a dél-amerikai térség ízvilágát, nem fognak csalódni.