Összetevők
- 25 dkg sárgarépa (hámozás előtt mérve)
- 17 dkg aranymazsola
- 2 ek. kókuszolaj
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja
- 1 ek. kókuszreszelék
- 15 dkg zabpehely (nagy szemű)
- 7 dkg natúr, hámozatlan mandula
- 3 dkg vörös áfonya
- 1 csipet fahéj
Elkészítés
A sárgarépát megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn durvára reszeljük.
A zabpelyhet, a mandulát, a kókuszreszeléket késes robotgépbe tesszük, és pár másodperc alatt összedolgozzuk.
Hozzáadjuk az előzőleg felmelegített kókuszolajat, a vörös áfonyát, a mazsolát, a citrom és a narancs finomra reszelt héját és a fahéjat, valamint a sárgarépát. Alacsony fokozaton krémes állagúra dolgozzuk.
Kibélelünk egy hosszúkás kenyérsütőformát sütőpapírral. Belesimítjuk a masszát, és a megmaradt pár szem vörös áfonyát is finoman belenyomkodjuk. Megszórjuk kókuszreszelékkel, majd hagyjuk a hűtőben pihenni legalább 4–6 órát. Ezután a papír segítségével kiemeljük a formából, és hosszúkás alakúra vágjuk.
A vörös áfonya polifenolokban és K-vitaminban gazdag, utóbbi tulajdonsága miatt a véralvadásgátlót szedők csak mértékkel fogyasszák, mert gyengítheti a gyógyszer hatását.