Sárgabarackos marokkói sült csirke bulgurral

Elkészítési idő
15
perc
Előkészítési idő
90
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 1 egész csirke
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db kezeletlen héjú citrom
  • 1 ek. zaatar fűszerkeverék
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 5 szem sárgabarack
  • 1 ek. sárgabarack dzsem
  • kakukkfű
  • só, bors
  • 20 dkg bulgur
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

02

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük. A zaatar fűszerkeveréket

összekeverjük egy kis tálban egy evőkanál sóval, kevés borssal, és az egész

fűszerkeverékkel egyenletesen bedörzsöljük a csirkét kívül-belül. Sütőedénybe

helyezzük.

03

A hasüregbe töltünk 2 gerezd fokhagymát, egy félbevágott citromot,

pár szem sárgabarackot kimagozva és a kis csokor petrezselymet,

valamint a kakukkfüvet. A rést fogpiszkálóval összefogjuk.

04

A sárgabarackdzsemet összekeverjük egy kisebb tálban 1 gerezd zúzott

fokhagymával és fél citrom levével. Egy ecset segítségével megkenjük

vele a csirke bőrét. A maradékot félretesszük, hogy sülés közben

többször is megismételhessük majd a kenést. A csirkét lefedjük alufóliával,

és kb. 40 percig sütjük.

05

Ezután mellészórjuk a megtisztított, gerezdekbe vágott lilahagymát és

a maradék félbevágott sárgabarackot. Ismét megkenjük kevés sárgabarackos

keverékkel, majd visszatesszük kb. további fél órára lefedve a sütőbe.

06

Amikor a hagyma és a barack megpuhult, kivesszük a csirkét, levesszük

a fóliát, és ismét átkenjük a bőrét. A sütőt 200 fokra melegítjük, és visszatesszük

sülni az ételt, amíg a csirke bőre szépen megpirul (kb. 20 perc).

07

Közben egy kisebb fazékban olajat melegítünk. Rátesszük a bulgurt, és kicsit

átpirítjuk. Lehúzzuk a lángról, és belekeverünk 1 teáskanál pirospaprikát,

ízlés szerint sót. Felöntjük 8 deciliter hideg vízzel. Közepes lángon fedő alatt

felforraljuk, majd takaréklángon puhára főzzük. Sóval, kevés borssal ízesítjük.

Jó tudni:

A sárgabarack értékes antioxidáns-hatású karotinoidokat, illetve élelmi rostokat tartalmaz.

megosztás