Sárgabarackos marokkói sült csirke bulgurral
Összetevők
- 1 egész csirke
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 1 ek. zaatar fűszerkeverék
- 1 fej lilahagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 5 szem sárgabarack
- 1 ek. sárgabarack dzsem
- kakukkfű
- só, bors
- 20 dkg bulgur
- 1 tk. pirospaprika
- 1 ek. extra szűz
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük. A zaatar fűszerkeveréket
összekeverjük egy kis tálban egy evőkanál sóval, kevés borssal, és az egész
fűszerkeverékkel egyenletesen bedörzsöljük a csirkét kívül-belül. Sütőedénybe
helyezzük.
A hasüregbe töltünk 2 gerezd fokhagymát, egy félbevágott citromot,
pár szem sárgabarackot kimagozva és a kis csokor petrezselymet,
valamint a kakukkfüvet. A rést fogpiszkálóval összefogjuk.
A sárgabarackdzsemet összekeverjük egy kisebb tálban 1 gerezd zúzott
fokhagymával és fél citrom levével. Egy ecset segítségével megkenjük
vele a csirke bőrét. A maradékot félretesszük, hogy sülés közben
többször is megismételhessük majd a kenést. A csirkét lefedjük alufóliával,
és kb. 40 percig sütjük.
Ezután mellészórjuk a megtisztított, gerezdekbe vágott lilahagymát és
a maradék félbevágott sárgabarackot. Ismét megkenjük kevés sárgabarackos
keverékkel, majd visszatesszük kb. további fél órára lefedve a sütőbe.
Amikor a hagyma és a barack megpuhult, kivesszük a csirkét, levesszük
a fóliát, és ismét átkenjük a bőrét. A sütőt 200 fokra melegítjük, és visszatesszük
sülni az ételt, amíg a csirke bőre szépen megpirul (kb. 20 perc).
Közben egy kisebb fazékban olajat melegítünk. Rátesszük a bulgurt, és kicsit
átpirítjuk. Lehúzzuk a lángról, és belekeverünk 1 teáskanál pirospaprikát,
ízlés szerint sót. Felöntjük 8 deciliter hideg vízzel. Közepes lángon fedő alatt
felforraljuk, majd takaréklángon puhára főzzük. Sóval, kevés borssal ízesítjük.
A sárgabarack értékes antioxidáns-hatású karotinoidokat, illetve élelmi rostokat tartalmaz.