Összetevők
- 30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 1 mokkáskanál só
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 5 dkg tejföl 25%-os
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg trappista sajt
A sütéshez
- 1 db tojás
- 10 dkg trappista sajt
Opcionálisan
- hagymamag, szezámmag, fűszerkömény, egész
Elkészítés
A lisztet egy keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt.
A sajtot lereszeljük és 10 dkg-ot a lisztes keverékhez adunk, majd az egészet jól összegyúrjuk kézzel vagy egy robotgép segítségével.
A tésztából egy nagy gombócot formázunk és lefedve, huzatmentes helyen hagyjuk pihenni 1–1,5 órán keresztül.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A pihenési idő után a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk.
Egy tojást felverünk egy csipet sóval, megkenjük a kinyújtott tészta tetejét vele, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Egy éles késsel 1x8 cm-es téglalapokra vágjuk a tésztát, és az előkészített sütőpapírral kibélelt tepsikre helyezzük a rudakat, egymástól 1-2 cm távolságra.
Ízlés szerint egész köménnyel, hagymamaggal, szezámmaggal is megszórhatjuk.
Az előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sajtok kiemelkedő kalciumtartalommal rendelkeznek, amely szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében.