Sajtos rúd

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
90
perc
Pihentetési idő
20
perc
Elkészítési idő
15
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 1 mokkáskanál
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 5 dkg tejföl 25%-os
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg trappista sajt

A sütéshez

  • 1 db tojás
  • 10 dkg trappista sajt

Opcionálisan

  • hagymamag, szezámmag, fűszerkömény, egész

Elkészítés

01

A lisztet egy keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt. 

02

A sajtot lereszeljük és 10 dkg-ot a lisztes keverékhez adunk, majd az egészet jól összegyúrjuk kézzel vagy egy robotgép segítségével.

03

A tésztából egy nagy gombócot formázunk és lefedve, huzatmentes helyen hagyjuk pihenni 1–1,5 órán keresztül.

04

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A pihenési idő után a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk.

05

Egy tojást felverünk egy csipet sóval, megkenjük a kinyújtott tészta tetejét vele, majd megszórjuk reszelt sajttal.

06

Egy éles késsel 1x8 cm-es téglalapokra vágjuk a tésztát, és az előkészített sütőpapírral kibélelt tepsikre helyezzük a rudakat, egymástól 1-2 cm távolságra. 

07

Ízlés szerint egész köménnyel, hagymamaggal, szezámmaggal is megszórhatjuk. 

08

Az előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó tudni:

A sajtok kiemelkedő kalciumtartalommal rendelkeznek, amely szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében.

megosztás