Sajtkrémes roló
PT20M perc
perc
PT45M perc
PT15M perc
Összetevők
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 25 dkg vaj
- 1 nagy csipet só
A töltelékhez
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg tejföl
- 20 dkg trappista sajt
- 0.5 mokkáskanál só
A sütéshez
- 1 db tojás
Elkészítés
A vajat felkockázzuk.
A kétféle lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a hideg, felkockázott vajat.
Egy robotgép segítségével a tésztát összegyúrjuk, közben hozzáadunk 1-1,2 dl hideg vizet.
A tésztát cipóvá formázzuk, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük minimum egy órára, de akár egykét nappal előre is elkészíthetjük. Minél tovább áll a hűtőben, annál könnyebb lesz a tésztával dolgozni.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtjuk, majd háromba hajtogatjuk.
Elfordítjuk 90 fokkal és újra kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk.
Az így kapott téglalapot 4 egyforma részre osztjuk. Egy adagot kint hagyunk, a többit visszatesszük a hűtőbe.
Időközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A pulton maradt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk és 6 egyforma csíkra vágjuk.
Elővesszük a fém ” habroló” sütőrudakat. Bekenjük őket olajjal, majd egy rúdra egy tésztacsíkot tekerünk úgy, hogy a tészta egymásra érjen és mindenhol fedje a rudat. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. A menetet így folytatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy, és 24 tésztarúd van a tepsin.
Ekkor a tojást felverjük, bekenjük vele a tésztarudak tetejét és az előmelegített sütőben 10–15 perc alatt készre sütjük őket.
Hagyjuk, hogy a rudak kicsit kihűljenek és leszedjük őket óvatosan a sütőrudakról.
Amíg teljesen kihűl a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mascarponét, a tejfölt és a sót összekeverjük.
A sajtot lereszeljük és a felét a mascarpone-krémhez keverjük.
A krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a teljesen kihűlt tésztarudakat.
A rudak két végére pici krémet nyomunk, amit belemártunk a megmaradt reszelt sajtba.
Az elkészült sajtos krémmel töltött rudakat tányérra tesszük és azonnal tálaljuk. Ha nem fogy el mind, hűtőben tartjuk a későbbi fogyasztásig.
A sajt kalciumban gazdag, ami ráadásul a tejből és tejtermékekből hasznosul legjobban.