Sajtkrémes roló

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
60
perc
Pihentetési idő
45
perc
Elkészítési idő
15
perc
Sütési idő

Összetevők

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 nagy csipet

A töltelékhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg tejföl
  • 20 dkg trappista sajt
  • 0.5 mokkáskanál

A sütéshez

  • 1 db tojás

Elkészítés

01

A vajat felkockázzuk. 

02

A kétféle lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a hideg, felkockázott vajat.

03

Egy robotgép segítségével a tésztát összegyúrjuk, közben hozzáadunk 1-1,2 dl hideg vizet. 

04

A tésztát cipóvá formázzuk, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük minimum egy órára, de akár egykét nappal előre is elkészíthetjük. Minél tovább áll a hűtőben, annál könnyebb lesz a tésztával dolgozni.

05

A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtjuk, majd háromba hajtogatjuk.

06

Elfordítjuk 90 fokkal és újra kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk.

07

Az így kapott téglalapot 4 egyforma részre osztjuk. Egy adagot kint hagyunk, a többit visszatesszük a hűtőbe. 

08

Időközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

09

A pulton maradt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk és 6 egyforma csíkra vágjuk.

10

Elővesszük a fém ” habroló” sütőrudakat. Bekenjük őket olajjal, majd egy rúdra egy tésztacsíkot tekerünk úgy, hogy a tészta egymásra érjen és mindenhol fedje a rudat. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. A menetet így folytatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy, és 24 tésztarúd van a tepsin.

11

Ekkor a tojást felverjük, bekenjük vele a tésztarudak tetejét és az előmelegített sütőben 10–15 perc alatt készre sütjük őket.

12

Hagyjuk, hogy a rudak kicsit kihűljenek és leszedjük őket óvatosan a sütőrudakról. 

13

Amíg teljesen kihűl a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mascarponét, a tejfölt és a sót összekeverjük. 

14

A sajtot lereszeljük és a felét a mascarpone-krémhez keverjük. 

15

A krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a teljesen kihűlt tésztarudakat.

16

A rudak két végére pici krémet nyomunk, amit belemártunk a megmaradt reszelt sajtba. 

17

Az elkészült sajtos krémmel töltött rudakat tányérra tesszük és azonnal tálaljuk. Ha nem fogy el mind, hűtőben tartjuk a későbbi fogyasztásig.

Jó tudni:

A sajt kalciumban gazdag, ami ráadásul a tejből és tejtermékekből hasznosul legjobban. 

megosztás