S-Budget szülinapi torta
PT120M perc
PT30M perc
PT60M perc
Összetevők
A piskótához
- 4 db tojás
- 200 g kristálycukor
- 115 ml étolaj
- 50 ml vanília aroma
- 115 ml tej
- 10 g szódabikarbóna
- 265 g finomliszt
A vajkrémhez
- 215 g kristálycukor
- 60 g víz
- 3 db tojásfehérje
- 340 g puha vaj
A mascarponés krémhez
- 600 g mascarpone
- 300 g habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
A gyümölcsbetéthez
- 400 g fagyasztott szamóca
- 3 evőkanál kristálycukor
- 10 g pektin
- 0.5 db citrom leve
A bazsalikomos réteghez
- 100 ml víz
- 100 g kristálycukor
- 1 csokor bazsalikom
A dekorációhoz
- 150 g fondant
- 1 mokkáskanál piros ehető gélfestékek
- 2 mokkáskanál zöld ehető gélfestékek
Elkészítés
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgájákat a cukor háromnegyedével kifehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet és a vaníliát, majd homogénre keverjük.
A lisztet és a szódabikarbónát egy külön edényben elkeverjük, majd beleszitáljuk a kihabosított tojássárgájás keverékbe, és spatula segítségével csomómentesre dolgozzuk.
Egy másik edényben felverjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, és óvatosan, két körben hozzáadagoljuk a piskótatésztához. Az így kapott masszát 2 db, alulról sütőpapírral bélelt, 16 cm-es tortaformába simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük őket, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e. Ha igen, kivesszük a sütőből, és ha langyosra hűlt, 1 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen kihűljenek.
A vajkrémhez a cukorból és a vízből szirupot főzünk. Közben a fehérjéket elkezdjük felverni, és amikor a cukorszirup elérte a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan ezt is hozzáöntjük. Addig keverjük, amíg kihűl, és habcsókállagú nem lesz. Ezután közepes fokozaton, kb. evőkanálnyi mennyiségekben hozzáadagoljuk a puha vajat, majd a robotgépet újra magasabb fokozatra állítva kihabosítjuk, hogy szépen kenhető krémet kapjunk.
A mascarponés krémhez a hozzávalókat egy tálba mérjük, és habverő segítségével homogén állagúra összekeverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.
A gyümölcsvelőhöz a fagyasztott szamócát a citrom levével és reszelt héjával együtt felolvasztjuk egy lábasban, és közepes lángon egyet forralunk rajta. Közben összekeverjük a pektint a cukorral és ezt is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg elkezd besűrűsödni, majd botmixerrel egy párat zúzhatunk az epreken.
A bazsalikomos réteghez a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Közben hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és botmixerrel kicsit összedolgozzuk, majd leszűrjük.
Az összeállításhoz vízszintesen kettévágjuk a piskótákat, így 4 db korongot kapunk. Ha a piskóták teteje kicsit púposabb, egyenesre vágjuk, majd megtöltjük a mascarponekrémmel úgy, hogy mindegyik réteg krémre kerüljön az epervelőből és a bazsalikomból is. Ha végeztünk, betesszük a hűtőbe, amíg hűl, kikeverjük a színeket a vajkrémhez.
A vajkrémből 3 evőkanállal kiveszünk és belekeverjük a piros színezéket, a többi krémet pedig zöldre színezzük. A fondant-ból kb. 50 g-ot pirosra színezünk, a többit pedig fehéren hagyjuk. Megformázzuk és kivágjuk a betűket fondant-ból. Végül lekenjük a tortát a vajkrémmel, és dekoráljuk.