S-Budget szülinapi torta

Elkészítési idő
120
perc
Elkészítési idő
30
perc
Sütési idő
60
perc
Pihentetési idő

Összetevők

A piskótához

  • 4 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 115 ml étolaj
  • 50 ml vanília aroma
  • 115 ml tej
  • 10 g szódabikarbóna
  • 265 g finomliszt

A vajkrémhez

  • 215 g kristálycukor
  • 60 g víz
  • 3 db tojásfehérje
  • 340 g puha vaj

A mascarponés krémhez

  • 600 g mascarpone
  • 300 g habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor

A gyümölcsbetéthez

  • 400 g fagyasztott szamóca
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 10 g pektin
  • 0.5 db citrom leve

A bazsalikomos réteghez

  • 100 ml víz
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csokor bazsalikom

A dekorációhoz

  • 150 g fondant
  • 1 mokkáskanál piros ehető gélfestékek
  • 2 mokkáskanál zöld ehető gélfestékek

Elkészítés

01

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgájákat a cukor háromnegyedével kifehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet és a vaníliát, majd homogénre keverjük.

 

A lisztet és a szódabikarbónát egy külön edényben elkeverjük, majd beleszitáljuk a kihabosított tojássárgájás keverékbe, és spatula segítségével csomómentesre dolgozzuk. 

02

Egy másik edényben felverjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral, és óvatosan, két körben hozzáadagoljuk a piskótatésztához. Az így kapott masszát 2 db, alulról sütőpapírral bélelt, 16 cm-es tortaformába simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük őket, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e. Ha igen, kivesszük a sütőből, és ha langyosra hűlt, 1 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen kihűljenek.

03

A vajkrémhez a cukorból és a vízből szirupot főzünk. Közben a fehérjéket elkezdjük felverni, és amikor a cukorszirup elérte a 118 fokos hőmérsékletet, óvatosan ezt is hozzáöntjük. Addig keverjük, amíg kihűl, és habcsókállagú nem lesz. Ezután közepes fokozaton, kb. evőkanálnyi mennyiségekben hozzáadagoljuk a puha vajat, majd a robotgépet újra magasabb fokozatra állítva kihabosítjuk, hogy szépen kenhető krémet kapjunk. 

04

A mascarponés krémhez a hozzávalókat egy tálba mérjük, és habverő segítségével homogén állagúra összekeverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.

 

A gyümölcsvelőhöz a fagyasztott szamócát a citrom levével és reszelt héjával együtt felolvasztjuk egy lábasban, és közepes lángon egyet forralunk rajta. Közben összekeverjük a pektint a cukorral és ezt is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg elkezd besűrűsödni, majd botmixerrel egy párat zúzhatunk az epreken.

 

A bazsalikomos réteghez a vízből és a cukorból szirupot főzünk. Közben hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és botmixerrel kicsit összedolgozzuk, majd leszűrjük.

05

Az összeállításhoz vízszintesen kettévágjuk a piskótákat, így 4 db korongot kapunk. Ha a piskóták teteje kicsit púposabb, egyenesre vágjuk, majd megtöltjük a mascarponekrémmel úgy, hogy mindegyik réteg krémre kerüljön az epervelőből és a bazsalikomból is. Ha végeztünk, betesszük a hűtőbe, amíg hűl, kikeverjük a színeket a vajkrémhez.

 

A vajkrémből 3 evőkanállal kiveszünk és belekeverjük a piros színezéket, a többi krémet pedig zöldre színezzük. A fondant-ból kb. 50 g-ot pirosra színezünk, a többit pedig fehéren hagyjuk. Megformázzuk és kivágjuk a betűket fondant-ból. Végül lekenjük a tortát a vajkrémmel, és dekoráljuk.

megosztás