Összetevők
- 2 db lazacfilé
- 1 köteg zöld spárga
- 1 nagy marék bébispenót
- 1 tk. rózsabors
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 dl tejszín
- 2 ek. extra szűz
- só, bors
- a tálaláshoz citrom
Elkészítés
A lazacszeleteket lepikkelyezzük, megmossuk és szárazra töröljük, majd mindkét oldalukat sóval, borssal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Grillserpenyőben – fémnyelűt válasszunk, amelyet betehetünk a sütőbe is – felmelegítünk 1 evőkanál olajat, és rátesszük a lazacfilét a bőrös oldalával lefelé. Kb. 5 percig sütjük így a szeletek vastagságától függően, majd óvatosan átfordítjuk. 3-4 perc sütés után betesszük a sütőbe további 5 percre
A spenótot szűrőkanálba tesszük, és hideg víz alatt leöblítjük. A spárga fás végét levágjuk, majd előveszünk egy másik serpenyőt. Beleöntjük a maradék olajat, rátesszük a spárgát. Megsózzuk, majd mellédobjuk a spenótleveleket is, és azokat is megsózzuk. Párszor átforgatjuk a spenótot, hogy összeessen, majd a spárgát is átkeverjük. Ha elkészült, tálalásig melegen tartjuk.
Egy kisebb fazékban vizet forralunk. A quinoát hideg víz alatt szűrőbe téve alaposan átmossuk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és megsózzuk. Fedő alatt a csomagoláson jelzett ideig készre főzzük, majd a kész quinoát szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsepegni.
Amikor a lazac elkészült, kivesszük a sütőből, tányérra tesszük, és lefedve melegen tartjuk. Óvatosan, hogy ne égessük meg a kezünket, a serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, és beleöntjük a bort. Nagy lángon elforraljuk az alkoholtartalmát, majd hozzáadjuk az előzőleg mozsárban durvára tört rózsaborsot. Felöntjük a tejszínnel, pár perc alatt összeforraljuk, majd ízlés szerint sóval ízesítjük.
A lazacot leöntjük a mártással, a zöldségekkel, a quinoával és citromkarikákkal tálaljuk.
A gluténmentes quinoa ún. álgabona: rendszertanilag nem gabonaféle, azonban tápanyag-összetétele és felhasználási módjai miatt mégis annak tekintjük.