Ropogós sertéskaraj zsályával
Összetevők
- 1.3 kg sertéskaraj (bőrös)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor zsályalevél
- olívaolaj
- só
Elkészítés
A húst megmossuk, majd húsos oldalával felfelé deszkára fektetjük.
Vízszintesen hosszában bevágjuk (nem vágjuk át teljesen), majd kihajtjuk.
A kiterített húst a zúzott fokhagymával és a citromhéjjal megszórjuk, az aprított petrezselymet és a zsályát a közepére terítjük, majd sózzuk, borsozzuk.
Ezután a karajt bőrös oldalával kifelé feltekerjük, és egy vékony zsineggel szorosan megkötözzük. Bőrét beirdaljuk, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük.
Tepsire fektetjük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és meghintjük egy csipetnyi sóval.
140 °C-os sütőben bő egy órán át sütjük, majd 200 °C-on további 10 percig pirítjuk, míg ropogós nem lesz a bőre (folyamatosan figyeljük, nehogy megégjen).
A sütőből kivéve 10–15 percet pihentetjük, majd a zsineget levágjuk róla. Felszeletelve, tört burgonyával kínáljuk.
A zsálya erős íze nagyon jól illik a sertéshúsokhoz, amit ennél az ízletes disznóságnál is élvezhetünk.