Összetevők
A malacsülthöz
- 1 kg bőrös, kicsontozott malaccsászár
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál grill fűszerkeverék
A párolt káposztához
- 3 evőkanál olaj
- 2 db vöröshagyma
- 1 kis fej lilakáposzta
- 2 evőkanál nádcukor
- 1 narancs leve
- 2 db babérlevél
Az édesburgonyapüréhez
- 50 dkg édesburgonya
- só
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
Elkészítés
A malacsült elkészítése
A hús bőrös felét beirdaljuk, majd az egészet jó alaposan bedörzsöljük sóval. Fóliával letakart tálba tesszük és a hűtőben legalább fél órát, de még jobb ha egy éjszakát pácoljuk.
Ezután szárazra töröljük a húst és a húsos részeket (tehát a bőrét nem) bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni fél órát, majd bőrös felével lefelé tepsire tesszük. A tetejére teszünk egy sütőpapírt és egy másik tepsit, ami sütés közben lenyomja a húst.
Egy órára 200 fokos sütőbe tesszük, majd óvatosan kivesszük. Leszedjük róla a nehezéket és a sütőpapírt és egy hústűvel leellenőrizzük, elég puha-e a hús. Ha igen, akkor megfordítjuk, hogy a bőrös fele nézzen felfelé és visszatesszük a sütőbe 10 percre, hogy megpiruljon a bőre. Ehhez bekapcsolhatjuk a grill fokozatot és/vagy a légkeverés funkciót is. Ha szép ropogós a bőr, kivesszük, hagyjuk bár percet hűlni.
A párolt káposzta elkészítése
A káposztához az olajat egy edényben felhevítjük és megpároljuk rajta a félkarikára vágott hagymát. Ha a hagyma összeesett, hozzáadjuk a káposztát, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a narancs levét is, majd átkeverjük és fedő alatt fél órát pároljuk, közben időnként megkeverjük.
Levesszük róla a fedőt és végül tíz percig főzzük, amíg a leve elpárolog és a káposzta meg nem puhul. Ha szükséges tovább ízesítjük cukorral vagy pár csepp vörösborecettel.
Az édesburgonyapüré elkészítése
A burgonyapüréhez az édesburgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk és bő sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük és hozzáadjuk a vajat, majd összetörjük. Végül annyi tejjel keverjük ki, hogy kellemes püréállaga legyen, ha szükséges, sózzuk.