Ropogós malacsült

Ropogós malacsült narancsos párolt lilakáposztával édesburgonyapürével

Elkészítési idő
60
perc
Előkészítési idő
70
perc
Sütési idő

Összetevők

A malacsülthöz

  • 1 kg bőrös, kicsontozott malaccsászár
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál grill fűszerkeverék

A párolt káposztához

  • 3 evőkanál olaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 kis fej lilakáposzta
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 narancs leve
  • 2 db babérlevél

Az édesburgonyapüréhez

  • 50 dkg édesburgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej

Elkészítés

A malacsült elkészítése

01

A hús bőrös felét beirdaljuk, majd az egészet jó alaposan bedörzsöljük sóval. Fóliával letakart tálba tesszük és a hűtőben legalább fél órát, de még jobb ha egy éjszakát pácoljuk.

02

Ezután szárazra töröljük a húst és a húsos részeket (tehát a bőrét nem) bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni fél órát, majd bőrös felével lefelé tepsire tesszük. A tetejére teszünk egy sütőpapírt és egy másik tepsit, ami sütés közben lenyomja a húst.

03

Egy órára 200 fokos sütőbe tesszük, majd óvatosan kivesszük. Leszedjük róla a nehezéket és a sütőpapírt és egy hústűvel leellenőrizzük, elég puha-e a hús. Ha igen, akkor megfordítjuk, hogy a bőrös fele nézzen felfelé és visszatesszük a sütőbe 10 percre, hogy megpiruljon a bőre. Ehhez bekapcsolhatjuk a grill fokozatot és/vagy a légkeverés funkciót is. Ha szép ropogós a bőr, kivesszük, hagyjuk bár percet hűlni.

A párolt káposzta elkészítése

01

A káposztához az olajat egy edényben felhevítjük és megpároljuk rajta a félkarikára vágott hagymát. Ha a hagyma összeesett, hozzáadjuk a káposztát, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a narancs levét is, majd átkeverjük és fedő alatt fél órát pároljuk, közben időnként megkeverjük.

02

Levesszük róla a fedőt és végül tíz percig főzzük, amíg a leve elpárolog és a káposzta meg nem puhul. Ha szükséges tovább ízesítjük cukorral vagy pár csepp vörösborecettel.

Az édesburgonyapüré elkészítése

01

A burgonyapüréhez az édesburgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk és bő sós vízben puhára főzzük.

02

Leszűrjük és hozzáadjuk a vajat, majd összetörjük. Végül annyi tejjel keverjük ki, hogy kellemes püréállaga legyen, ha szükséges, sózzuk.

megosztás