Összetevők
- 40 dkg réteslap
- 10 dkg kókuszolaj
- 20 dkg török mogyoró
- 10 dkg xilit
- 1 db citrom héja
- 1 db narancs héja
- 1 tk. fahéj őrölve
- a díszítéshez kevés sótlan pisztácia apróra vágva
A sziruphoz
- 4 ek. xilit
- 1 narancs leve és héja
Elkészítés
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, míg aranybarna színt kap és illatos lesz. Tiszta konyharuhára borítjuk, a négy sarkát ráhajtjuk, és elkezdjük összemorzsolni a szemeket, hogy a héjuk lejöjjön. A megtisztított mogyorószemeket durvára daráljuk, és összekeverjük 10 dkg xilittel, a citrom finomra reszelt héjával és a fahéjjal.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kókuszolajat mikróban alacsony fokozaton felolvasztjuk. Egy négyszögletes, 25 x 21 cm-es sütőedényt előkészítünk, és kevés kókuszolajjal kikenjük.
A réteslapokat kibontjuk a csomagolásból, és nedves konyharuhára fektetjük őket. Amikor éppen nem dolgozunk vele, tekerjük össze, mert nagyon gyorsan kiszárad.
A réteslapokat félbevágjuk (vagy akkorára, amilyen méretű a tepsink), kevés kókuszolajjal megkenjük a sütőformát, és az első lappal kibéleljük a sütőedényt. Ismét megkenjük, és réteszünk egy következő lapot. Négy lapot teszünk le összesen, mindegyiket kókuszolajjal megkenve, majd a negyedik rétegre kerül a töltelék. Betakarjuk egy újabb lappal, és ismét 4 lapot rétegzünk egymásra. Újabb adag töltelék következik.
Az egész rétegzést addig folytatjuk, amíg a a lapok és a töltelék is elfogy. A legfelső réteslapra nem teszünk kókuszolajat.
Felvágjuk a süteményt kockákra vagy háromszögekre, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A sziruphoz 1 dl forró vizet elkeverünk az eritrittel, a narancs levével és héjával. Forrón az elkészült baklavára locsoljuk a vágások mentén.
15–20 perc pihentetés után melegen tálaljuk.
Az eritrit egy mellékíz- és energiamentes édesítőszer, amelynek édesítőereje kissé alacsonyabb, mint a cukoré. Az élelmiszerek címkéjén az E968-as szám jelöli.