Reform-baklava

Elkészítési idő
35
perc
Előkészítési idő
25
perc
Sütési idő
30
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 40 dkg réteslap
  • 10 dkg kókuszolaj
  • 20 dkg török mogyoró
  • 10 dkg xilit
  • 1 db citrom héja
  • 1 db narancs héja
  • 1 tk. fahéj őrölve
  • a díszítéshez kevés sótlan pisztácia apróra vágva

A sziruphoz

  • 4 ek. xilit
  • 1 narancs leve és héja

Elkészítés

01

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, míg aranybarna színt kap és illatos lesz. Tiszta konyharuhára borítjuk, a négy sarkát ráhajtjuk, és elkezdjük összemorzsolni a szemeket, hogy a héjuk lejöjjön. A megtisztított mogyorószemeket durvára daráljuk, és összekeverjük 10 dkg xilittel, a citrom finomra reszelt héjával és a fahéjjal.

02

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kókuszolajat mikróban alacsony fokozaton felolvasztjuk. Egy négyszögletes, 25 x 21 cm-es sütőedényt előkészítünk, és kevés kókuszolajjal kikenjük.

03

A réteslapokat kibontjuk a csomagolásból, és nedves konyharuhára fektetjük őket. Amikor éppen nem dolgozunk vele, tekerjük össze, mert nagyon gyorsan kiszárad.

04

A réteslapokat félbevágjuk (vagy akkorára, amilyen méretű a tepsink), kevés kókuszolajjal megkenjük a sütőformát, és az első lappal kibéleljük a sütőedényt. Ismét megkenjük, és réteszünk egy következő lapot. Négy lapot teszünk le összesen, mindegyiket kókuszolajjal megkenve, majd a negyedik rétegre kerül a töltelék. Betakarjuk egy újabb lappal, és ismét 4 lapot rétegzünk egymásra. Újabb adag töltelék következik.

05

Az egész rétegzést addig folytatjuk, amíg a a lapok és a töltelék is elfogy. A legfelső réteslapra nem teszünk kókuszolajat.

06

Felvágjuk a süteményt kockákra vagy háromszögekre, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. 

07

A sziruphoz 1 dl forró vizet elkeverünk az eritrittel, a narancs levével és héjával. Forrón az elkészült baklavára locsoljuk a vágások mentén.

08

15–20 perc pihentetés után melegen tálaljuk. 

Jó tudni:

Az eritrit egy mellékíz- és energiamentes édesítőszer, amelynek édesítőereje kissé alacsonyabb, mint a cukoré. Az élelmiszerek címkéjén az E968-as szám jelöli.

megosztás