Összetevők
A húshoz
- 2 kg sertéstarja csont nélkül
- 1 doboz világos sör
- 50 g barna cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 fej vöröshagyma reszelve
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál paprika
- 2 evőkanál étolaj
- bors
A barbecue szószhoz
- 125 g ketchup
- 0.5 fehérbor-, vagy almaecet
- 6 evőkanál mustár
- 2 evőkanál Worcestershire öntet
Elkészítés
A húshoz
Ha sütőben dolgozunk, melegítsük elő 150 fokra, a barbecue sütőt pedig 130-ra.
A hagymát reszeljük le, a fokhagymát nyomjuk át egy fokhagymanyomón, majd keverjük össze a húshoz tartozó száraz fűszerekkel, és masszírozzuk bele a tarjába.
Egy hússütő tálban hevítsünk közepes tűzön egy kis olajat, majd pirítsuk körbe a húst.
Locsoljuk meg a sörrel, majd rakjuk be a húst a barbecue sütőbe, és fedjük le. Ha sütőben készítjük, a tálat fedjük le alufóliával, és úgy tegyük a húst 3 órára a sütőbe. Barbecue-n a hús kb. 3 óra alatt megsül (ellenőrizzük húshőmérővel: a célhőmérséklet 96 Celsius-fok), sütőben a 3 óra után vegyük le az alufóliát és süssük további 2 órán át.
Vegyük ki, és pihentessük a húst (kb. 5-6 fokot fog emelkedni a belső hőmérséklete ezalatt is), miközben mi a tál aljára ragadt darabkák segítségével elkészítjük a szószt.
Két villa segítségével tépjük vékony darabokra az omlóra sült húst, és dobjuk egy műanyag tálba. Öntsük rá a barbecue szószt, és keverjük alaposan össze. Zsemlén, káposztasalátával kínáljuk.
A barbecue szószhoz
Tegyük a tálunkat alacsony hőfokon a főzőlapra, majd nyomjuk bele a ketchupot, folyamatosan kavargatva, ügyelve rá, hogy a lesült darabkákat felkavarjuk benne.
Adjuk hozzá az ecetet, a mustárt és a Worcestershire öntetet, majd keverjük addig, míg az állaga egységes nem lesz. Vegyük le a tűzről, rakjuk félre.