Összetevők
Céklahumusz
- 2 db kb. 10 dkg főtt natúr cékla vagy sült natúr cékla meghámozva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 tk. tahini
- 1 csipet őrölt római kömény
- só, bors
- 2 ek. natúr joghurt
Csípős babhumusz
- 1 babkonzerv
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1.5 ek. extra szűz
- kevés citromlé
- fokhagymapor vagy 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- bors
Guacamole
- 2 puha avokádó
- 0.5 citromlé
- 2 tk. só
- bors
- 1 db csilipaprika
- 1 kis csokor koriander
Elkészítés
Céklahumusz
A hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, majd alacsony fokozaton simára turmixoljuk. Sóval, borssal, ízlés szerint extra római köménnyel ízesítjük.
Csípős babhumusz
A babot leszűrjük, majd a többi hozzávalóval együtt késes robotgépbe tesszük. Alacsony fokozaton simára turmixoljuk. Sóval, borssal, ha szükséges, további citromlével ízesítjük.
Guacamole
Az avokádót félbevágjuk, a héját lehúzzuk, a magját kiszedjük. Vágódeszkán nagyobb darabokra vágjuk. Elég csak villával összetörni, de aki jobban kedveli a pürés állagot, késes robotgépet is használhat. Hozzáadjuk a sót, a borsot, a citromlevet. A csilipaprika magját kiszedjük, a húsát apróra vágjuk. Hozzákeverjük az avokádóhoz, majd hozzáadjuk az apróra vágott koriandert is. Lefedve hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.
Megjegyzés: ne tároljuk sokáig, mert gyorsan megbarnul.
Az avokádó rendszeres fogyasztása mérsékelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint gyulladáscsökkentő hatású.