Pho-leves

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
30
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 db csirkemellfilé (egy egész csirkemell fele)
  • 4 ek. szójaszósz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 liter csirkealaplé
  • 2 db csillagánizs
  • 10 db kis fej szárított shitake gomba (ha nincs, használjunk kis fejű csiperkegombát)
  • 1 rúd fahéj
  • 4 db tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 tk. garam masala
  • 1 csilipaprika
  • 1 db pak choi (elhagyható)
  • 0.5 csomag (kb. 15 dkg) udon vagy ramen tészta (száraz, nem előre főzött)

Elkészítés

01

A 2 evőkanál olajat egy lábasba öntjük, és közepes lángon felmelegítjük.

02

A zúzott fokhagymát megdinszteljük rajta, majd felöntjük a csirkealaplével. Hozzáadjuk a szójaszószt, a csillagánizst, a fahéjat, a garam masalát és a finomra reszelt gyömbért. 

03

Közepes lángon összeforraljuk. Közben a csirkét megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd sózzuk, borsozzuk (ha nagyon vastag a filé, egy műanyag zacskóba téve kicsit kiklopfoljuk). Sütésig hideg helyre félretesszük.

04

Egy lábasba lobogó vízben feltesszük főni a tojásokat. Ha félkemény tojásokat szeretnénk, akkor 5 percig, ha keménytojást, 9 percig főzzük. Hideg vízben kihűtjük.

05

A levest időközben levesszük a tűzről, és sűrű szitán átszűrjük. Visszarakjuk a tűzre, és beletesszük a shitake gombát, majd alacsony lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a tésztát, a félbevágott pak choi-t, a tésztát készre főzzük a csomagoláson jelzett ideig. Levesszük a tűzről, és tálalásig félretesszük. (Nem szabad sokáig állni hagyni, mert a tészta felszívja a folyadékot.)

06

Grillserpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, rátesszük a csirkét, és oldalanként 5–8 perc alatt aranybarnára sütjük. Tányérra szedjük, majd tálalásig alufóliával lefedve pihentetjük, és melegen tartjuk.

07

Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk. A répát megtisztítjuk, majd zöldséghámozóval szalagszerűen felcsíkozzuk. A csilipaprikát felkarikázzuk, a tojásokat megpucoljuk, a sült csirkét vékony csíkokra vágjuk.

08

A tálalásnál a tésztát helyezzük először a levesestányérok aljára, majd egy fél pak choi-t. Merőkanállal teszünk rá levest, majd répát, hagymát, pár szem gombafejet. Végül jön néhány csirkeszelet és a félbevágott tojások. Melegen tálaljuk.

Jó tudni:

A gyömbér az ázsiai konyha jellegzetes fűszere, melynek karakteres ízét illóolajok és egyéb vegyületek (pl. gingerolok) adják. Élénkíti a vérkeringést, valamint gyulladáscsökkentő és étvágyjavító hatással rendelkezik

megosztás