Pho-leves
Összetevők
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 2 ek. extra szűz
- 1 db csirkemellfilé (egy egész csirkemell fele)
- 4 ek. szójaszósz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 liter csirkealaplé
- 2 db csillagánizs
- 10 db kis fej szárított shitake gomba (ha nincs, használjunk kis fejű csiperkegombát)
- 1 rúd fahéj
- 4 db tojás
- 2 szál újhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 tk. garam masala
- 1 csilipaprika
- 1 db pak choi (elhagyható)
- 0.5 csomag (kb. 15 dkg) udon vagy ramen tészta (száraz, nem előre főzött)
Elkészítés
A 2 evőkanál olajat egy lábasba öntjük, és közepes lángon felmelegítjük.
A zúzott fokhagymát megdinszteljük rajta, majd felöntjük a csirkealaplével. Hozzáadjuk a szójaszószt, a csillagánizst, a fahéjat, a garam masalát és a finomra reszelt gyömbért.
Közepes lángon összeforraljuk. Közben a csirkét megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd sózzuk, borsozzuk (ha nagyon vastag a filé, egy műanyag zacskóba téve kicsit kiklopfoljuk). Sütésig hideg helyre félretesszük.
Egy lábasba lobogó vízben feltesszük főni a tojásokat. Ha félkemény tojásokat szeretnénk, akkor 5 percig, ha keménytojást, 9 percig főzzük. Hideg vízben kihűtjük.
A levest időközben levesszük a tűzről, és sűrű szitán átszűrjük. Visszarakjuk a tűzre, és beletesszük a shitake gombát, majd alacsony lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a tésztát, a félbevágott pak choi-t, a tésztát készre főzzük a csomagoláson jelzett ideig. Levesszük a tűzről, és tálalásig félretesszük. (Nem szabad sokáig állni hagyni, mert a tészta felszívja a folyadékot.)
Grillserpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, rátesszük a csirkét, és oldalanként 5–8 perc alatt aranybarnára sütjük. Tányérra szedjük, majd tálalásig alufóliával lefedve pihentetjük, és melegen tartjuk.
Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk. A répát megtisztítjuk, majd zöldséghámozóval szalagszerűen felcsíkozzuk. A csilipaprikát felkarikázzuk, a tojásokat megpucoljuk, a sült csirkét vékony csíkokra vágjuk.
A tálalásnál a tésztát helyezzük először a levesestányérok aljára, majd egy fél pak choi-t. Merőkanállal teszünk rá levest, majd répát, hagymát, pár szem gombafejet. Végül jön néhány csirkeszelet és a félbevágott tojások. Melegen tálaljuk.
A gyömbér az ázsiai konyha jellegzetes fűszere, melynek karakteres ízét illóolajok és egyéb vegyületek (pl. gingerolok) adják. Élénkíti a vérkeringést, valamint gyulladáscsökkentő és étvágyjavító hatással rendelkezik