Mojito sajttorta
PT20M perc
PT12M perc
perc
Összetevők
- 20 dkg zabkeksz
- 2 ek. kókuszolaj
- 40 dkg sajtkrém
- 15 dkg nádcukor
- 1 üveg kókusztej
- 8 lap zselatin
- 1 rúd vanília
- 2 db lime leve és héja
- 1 kis csokor menta
A díszítéshez
- pár szem zabkeksz
- 1 kis marék kókuszcsipsz
- 1 db lime
- kevés mentalevél
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy 20 cm átmérőjű tortakarikát.
A zabkekszet mozsárban összetörjük, majd egy nagyobb tálban összekeverjük a megolvasztott kókuszolajjal. Az egészet a tortakarika aljába öntjük, és egy kisebb pohár aljával simára egyengetjük és lenyomjuk. 12 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük. Egy nagyobb tányérra tesszük.
A kókusztejet alacsony lángon vagy mikróban megmelegítjük. A zselatin-lapokat hideg vízbe áztat
A krémsajtot egy nagyobb tálba tesszük, majd egy kézi habverővel simára keverjük benne a cukrot. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a lime-ok héját és levét, valamint az apróra vágott mentaleveleket (csak a leveleket aprítjuk fel, a szárát nem).
A zselatinlapokat kinyomkodjuk, és belekeverjük a meleg kókusztejbe. Hagyjuk teljesen feloldódni, majd hozzákeverjük a sajtkrémhez.
Kb. fél órára hideg helyre tesszük, közben többször ellenőrizzük, hogy elkezd-e megdermedni, és amikor már pudingsűrűségű, ráöntjük a kekszalapra.
Elsimítjuk a tetejét és legalább 3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tortakarikát lefejtjük róla.
A kókuszcsipszet száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Pár kekszet morzsásra törünk, és a torta szélét és oldalát megszórjuk vele. A lime-ot megmossuk, vékonyra szeleteljük, és a torta szélét körberakjuk vele, a kókuszcsipszet középre halmozzuk. Éles késsel szeleteljük.
A menta illóolajokban gazdag, antibakteriális hatással rendelkező fűszernövény. Teákhoz, édességekhez, koktélokhoz vagy akár húsételekhez is felhasználható.