Mojito sajttorta

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
12
perc
Sütési idő
180
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 20 dkg zabkeksz
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 40 dkg sajtkrém
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 üveg kókusztej
  • 8 lap zselatin
  • 1 rúd vanília
  • 2 db lime leve és héja
  • 1 kis csokor menta

A díszítéshez

  • pár szem zabkeksz
  • 1 kis marék kókuszcsipsz
  • 1 db lime
  • kevés mentalevél

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítünk egy 20 cm átmérőjű tortakarikát.

02

A zabkekszet mozsárban összetörjük, majd egy nagyobb tálban összekeverjük a megolvasztott kókuszolajjal. Az egészet a tortakarika aljába öntjük, és egy kisebb pohár aljával simára egyengetjük és lenyomjuk. 12 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük. Egy nagyobb tányérra tesszük.  

03

A kókusztejet alacsony lángon vagy mikróban megmelegítjük. A zselatin-lapokat hideg vízbe áztat

04

A krémsajtot egy nagyobb tálba tesszük, majd egy kézi habverővel simára keverjük benne a cukrot. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a lime-ok héját és levét, valamint az apróra vágott mentaleveleket (csak a leveleket aprítjuk fel, a szárát nem).

05

A zselatinlapokat kinyomkodjuk, és belekeverjük a meleg kókusztejbe. Hagyjuk teljesen feloldódni, majd hozzákeverjük a sajtkrémhez. 

06

Kb. fél órára hideg helyre tesszük, közben többször ellenőrizzük, hogy elkezd-e megdermedni, és amikor már pudingsűrűségű, ráöntjük a kekszalapra. 

07

Elsimítjuk a tetejét és legalább 3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tortakarikát lefejtjük róla. 

08

A kókuszcsipszet száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Pár kekszet morzsásra törünk, és a torta szélét és oldalát megszórjuk vele. A lime-ot megmossuk, vékonyra szeleteljük, és a torta szélét körberakjuk vele, a kókuszcsipszet középre halmozzuk. Éles késsel szeleteljük.

Jó tudni:

A menta illóolajokban gazdag, antibakteriális hatással rendelkező fűszernövény. Teákhoz, édességekhez, koktélokhoz vagy akár húsételekhez is felhasználható.

megosztás