x

Mini Wellington-bélszín

Elkészítési idő
90
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 db kb. 15 dkg-os, 3 cm vastag bélszínérme
  • 0.5 csomag leveles tészta
  • 8 szelet pármai sonka
  • 2 db tojássárgája
  • só, bors

A gombapasztához

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kakukkfű
  • 15 dkg gomba
  • 0.5 dl tejszín

Elkészítés

01

A sózott-borsozott szoba-hőmérsékletű húst forró serpenyőben, kevés zsiradékon kérgesítjük: minden oldalát 1-2 percig pirítjuk, attól függően, mennyire szeretjük átsülve. 

02

Ha kész, alufóliába csomagoljuk, és félretesszük, míg kihűl. 

03

Elkészítjük a duxelles-t, vagyis a gombapasztát is: a hús visszamaradt zsírján vagy vajon megpároljuk a hagymát, a zúzott fokhagy - mát és a kakukkfüvet, majd hozzáadjuk a felaprított gombát, és sózzuk, borsozzuk. 

04

Ha a gomba megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt, pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

05

Összeállítjuk a batyukat: a leveles tésztából kivágunk egy nagy kört, ráfektetünk néhány szelet sonkát, gombaragut kanalazunk rá, majd jöhet a hús. 

06

Az egészet batyuvá fogjuk össze, megnyomkodjuk a tetejét, majd megfordítjuk (így alulra kerül a batyu szája), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 

07

Végezetül megkenjük tojássárgájával és előmelegített, 180 °C-os sütőbe tesszük. Amint a tészta aranybarna, elkészült.

A húsok királyából valóban fenséges fogást készíthetünk. Ugyan csak ritkán és kevesen mernek nekigyürkőzni, mégis mindenkit biztatnánk ezen ünnepnapokra, különösen karácsonyra javasolt fogás kipróbálására.

megosztás