Összetevők
- 1 db kb. 15 dkg-os, 3 cm vastag bélszínérme
- 0.5 csomag leveles tészta
- 8 szelet pármai sonka
- 2 db tojássárgája
- só, bors
A gombapasztához
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kakukkfű
- 15 dkg gomba
- 0.5 dl tejszín
Elkészítés
A sózott-borsozott szoba-hőmérsékletű húst forró serpenyőben, kevés zsiradékon kérgesítjük: minden oldalát 1-2 percig pirítjuk, attól függően, mennyire szeretjük átsülve.
Ha kész, alufóliába csomagoljuk, és félretesszük, míg kihűl.
Elkészítjük a duxelles-t, vagyis a gombapasztát is: a hús visszamaradt zsírján vagy vajon megpároljuk a hagymát, a zúzott fokhagy - mát és a kakukkfüvet, majd hozzáadjuk a felaprított gombát, és sózzuk, borsozzuk.
Ha a gomba megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt, pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Összeállítjuk a batyukat: a leveles tésztából kivágunk egy nagy kört, ráfektetünk néhány szelet sonkát, gombaragut kanalazunk rá, majd jöhet a hús.
Az egészet batyuvá fogjuk össze, megnyomkodjuk a tetejét, majd megfordítjuk (így alulra kerül a batyu szája), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Végezetül megkenjük tojássárgájával és előmelegített, 180 °C-os sütőbe tesszük. Amint a tészta aranybarna, elkészült.
A húsok királyából valóban fenséges fogást készíthetünk. Ugyan csak ritkán és kevesen mernek nekigyürkőzni, mégis mindenkit biztatnánk ezen ünnepnapokra, különösen karácsonyra javasolt fogás kipróbálására.