Minestrone leves

Elkészítési idő
30
perc
Előkészítési idő
60
perc
Főzési idő

Összetevők

  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 db szárzeller
  • 2 db burgonya
  • 1 db 400 g-os vízben eltett fehérbabkonzerv
  • 10 dkg orzotészta
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 2 ek. olivaolaj
  • 1 nagy marék fodros kel vagy kelkáposzta apróra vágva
  • 3 ág zsálya
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 csokor bazsalikom
  • só, bors

A tálaláshoz

  • pesztó
  • reszelt parmezán
  • kenyér

Elkészítés

01

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagyobb lábasban az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a finomra zúzott fokhagymát, majd gyakran kevergetve tovább dinszteljük. 

02

A sárgarépát, fehérrépát, szárzellert megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd hozzáadjuk a szalonnához. Néhány perc alatt az egészet átpirítjuk. 

03

Felöntjük 2 liter zöldségalaplével, hozzáadjuk a csokorba kötött fűszernövényeket, és lefedve kb. 40 percig főzzük. 

04

A konzerv babot leszűrjük, hideg víz alatt szűrőkanálba téve leöblítjük. Hozzákeverjük a leveshez. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és ezt is a leveshez adjuk, lassú tűzön összefőzzük.

05

Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, majd lefedve további 10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

06

Egy lábasban vizet forralunk, és készre főzzük a tésztát. (Lehet a levesbe is belefőzni, de akkor gyorsabban megromlik, csak 1–2 napig lehet a hűtőben eltartani.)

07

Amikor a leves elkészült, a fűszernövényeket kiszedjük és kidobjuk. Egy tányérba tésztát rakunk, felöntjük a levessel, 1 kiskanál pesztót teszünk a tetejére, esetleg kevés parmezánt (ha megszórjuk vele az ételt, akkor már nem laktózmentes a recept), és friss kenyérrel tálaljuk. 

Jó tudni:

A fehérbab élelmi rostokban gazdag, jó növényi eredetű fehérjeforrás. Fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek védenek egyes daganatos betegségek (pl. mell-, prosztatarák) ellen.

megosztás