Minestrone leves
Összetevők
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 db szárzeller
- 2 db burgonya
- 1 db 400 g-os vízben eltett fehérbabkonzerv
- 10 dkg orzotészta
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 2 ek. olívaolaj
- 1 nagy marék fodros kel vagy kelkáposzta apróra vágva
- 3 ág zsálya
- 2 ág kakukkfű
- 1 csokor bazsalikom
- só, bors
A tálaláshoz
- pesztó
- reszelt parmezán
- kenyér
Elkészítés
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagyobb lábasban az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a finomra zúzott fokhagymát, majd gyakran kevergetve tovább dinszteljük.
A sárgarépát, fehérrépát, szárzellert megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd hozzáadjuk a szalonnához. Néhány perc alatt az egészet átpirítjuk.
Felöntjük 2 liter zöldségalaplével, hozzáadjuk a csokorba kötött fűszernövényeket, és lefedve kb. 40 percig főzzük.
A konzerv babot leszűrjük, hideg víz alatt szűrőkanálba téve leöblítjük. Hozzákeverjük a leveshez. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és ezt is a leveshez adjuk, lassú tűzön összefőzzük.
Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, majd lefedve további 10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy lábasban vizet forralunk, és készre főzzük a tésztát. (Lehet a levesbe is belefőzni, de akkor gyorsabban megromlik, csak 1–2 napig lehet a hűtőben eltartani.)
Amikor a leves elkészült, a fűszernövényeket kiszedjük és kidobjuk. Egy tányérba tésztát rakunk, felöntjük a levessel, 1 kiskanál pesztót teszünk a tetejére, esetleg kevés parmezánt (ha megszórjuk vele az ételt, akkor már nem laktózmentes a recept), és friss kenyérrel tálaljuk.
A fehérbab élelmi rostokban gazdag, jó növényi eredetű fehérjeforrás. Fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek védenek egyes daganatos betegségek (pl. mell-, prosztatarák) ellen.