Mézes disznó csípősen

Elkészítési idő
45
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 60 dkg sertésszűzpecsenye
  • 3 ek. kukoricaolaj
  • 1 tk. koriander őrölve
  • 1 tk. fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. szegfűbors őrölve
  • 20 dkg méz
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 0.5 dl sherryecet
  • 2 ek. csiliszósz
  • 20 dkg rizs
  • 4 dl víz
  • 2 tk. vaj
  • 1 db ananász

Elkészítés

01

Elkészítjük a fűszerkeveréket (koriander, kömény, bors, zúzott fokhagyma, szegfűbors), az édes csiliszósz hozzávalóit (méz, kurkuma, sherryecet vagy száraz Tokaji Szamorodni, csiliszósz) jól összekeverjük, s az így kapott mézes mártást és a fűszerkeveréket is félretesszük. 

02

A szűzpecsenyét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, és megszór - juk a fűszerkeverékkel. Mivel a hús hamar megsül, először a köretet készítjük el.

03

A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A forró vajon átforgatjuk a rizst egy olyan lábosban, amely a fedelével együtt sütőbe is tehető. Egy-két perc után a rizshez öntjük a vizet, sózzuk, majd amikor felforrt, lefedjük, és a sütőben 20 percig pároljuk.

04

Ezalatt meghámozzuk az ananászt, hosszában negyedeljük, a kemény közepét kivágjuk, a húsát kockázzuk. Egy teflonos wokban felforrósítjuk a vajat, és az ananászt hirtelen, magas hőmérsékleten átsütjük rajta.

05

Utolsó lépésként megsütjük a húst; gyorsan kell dolgoznunk, nehogy megkeményedjen. Egy nagy teflonserpenyőben felforrósítjuk a kukoricaolajat, majd a hússzeleteket hirtelen körbesütjük rajta. Meglocsoljuk a mézes mártással, és ha felforrt, már tálalhatjuk is. 

06

A húst a szaftjával meglocsolva szedjük a tányérra, a rizst és az ananászt mellétesszük.

A méz és a hús különleges ízvilágú kombinációja – aki kedveli a pikánsabb ízeket, ezt egyenesen imádni fogja.

megosztás