Mézes disznó csípősen
Összetevők
- 60 dkg sertésszűzpecsenye
- 3 ek. kukoricaolaj
- 1 tk. koriander őrölve
- 1 tk. fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szegfűbors őrölve
- 20 dkg méz
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 0.5 dl sherryecet
- 2 ek. csiliszósz
- 20 dkg rizs
- 4 dl víz
- 2 tk. vaj
- 1 db ananász
- só
Elkészítés
Elkészítjük a fűszerkeveréket (koriander, kömény, bors, zúzott fokhagyma, szegfűbors), az édes csiliszósz hozzávalóit (méz, kurkuma, sherryecet vagy száraz Tokaji Szamorodni, csiliszósz) jól összekeverjük, s az így kapott mézes mártást és a fűszerkeveréket is félretesszük.
A szűzpecsenyét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, és megszór - juk a fűszerkeverékkel. Mivel a hús hamar megsül, először a köretet készítjük el.
A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A forró vajon átforgatjuk a rizst egy olyan lábosban, amely a fedelével együtt sütőbe is tehető. Egy-két perc után a rizshez öntjük a vizet, sózzuk, majd amikor felforrt, lefedjük, és a sütőben 20 percig pároljuk.
Ezalatt meghámozzuk az ananászt, hosszában negyedeljük, a kemény közepét kivágjuk, a húsát kockázzuk. Egy teflonos wokban felforrósítjuk a vajat, és az ananászt hirtelen, magas hőmérsékleten átsütjük rajta.
Utolsó lépésként megsütjük a húst; gyorsan kell dolgoznunk, nehogy megkeményedjen. Egy nagy teflonserpenyőben felforrósítjuk a kukoricaolajat, majd a hússzeleteket hirtelen körbesütjük rajta. Meglocsoljuk a mézes mártással, és ha felforrt, már tálalhatjuk is.
A húst a szaftjával meglocsolva szedjük a tányérra, a rizst és az ananászt mellétesszük.
A méz és a hús különleges ízvilágú kombinációja – aki kedveli a pikánsabb ízeket, ezt egyenesen imádni fogja.