Mentás zöldborsófőzelék petrezselymes cukkinifasírttal
PT20M perc
PT20M perc
perc
Összetevők
- 45 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 1 ek. só
- 1 csokor petrezselyem
- 50 dkg cukkini
- 1 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 tk. pirospaprika
- 4 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 kis csokor menta
- 4 ek. extra szűz
Elkészítés
A fagyasztott zöldborsót 1 evőkanálnyi sóval feltesszük főni 2,5 dl vízben, és puhára pároljuk.
Megmossuk a cukkinit, a végeit levágjuk, a többit nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, és lefedve kb. 10 percre félretesszük, hogy levet eresszen.
Amikor a borsó megfőtt, a borsószemek nagyjából felét szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A maradékot a folyadékkal együtt botmixerrel pürésítjük.
A félretett borsószemeket hozzáadjuk a turmixolt zöldborsóhoz, és kanállal összeforgatjuk. Hozzáadunk egy csokor apróra vágott friss mentát, ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd alacsony lángon összeforraljuk, levesszük a tűzről és félretesszük.
A cukkinit szűrőkanálba tesszük (vagy konyharuhába), és a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Ezután egy tálba kanalazzuk, és hozzáadjuk a tojást, a finomra reszelt fokhagymát, a pirospaprikát, a lisztet és az apróra vágott petrezselymet. Fél evőkanál sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
Tapadásmentes serpenyőben felmelegítünk 1-2 evőkanál olajat. A cukkinimasszából egy kanálnyit kanalazunk bele, majd a kanál hátával lapítgatva korongot formálunk belőle. Egyszerre csak 2-3 darabot süssünk, oldalanként 3-4 percig (aranybarnára). Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, és tálalás előtt a főzelék tetejére helyezzük.
A zöldborsó vízben nem oldódó élelmi rostokban (cellulóz) gazdag zöldség. A benne lévő rostok segítik az emésztést, és képesek megkötni bizonyos káros anyagokat.