Mentás zöldborsófőzelék petrezselymes cukkinifasírttal

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő
10
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 45 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 ek.
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 dkg cukkini
  • 1 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 tk. pirospaprika
  • 4 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 kis csokor menta
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj

Elkészítés

01

A fagyasztott zöldborsót 1 evőkanálnyi sóval feltesszük főni 2,5 dl vízben, és puhára pároljuk. 

02

Megmossuk a cukkinit, a végeit levágjuk, a többit nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, és lefedve kb. 10 percre félretesszük, hogy levet eresszen.

03

Amikor a borsó megfőtt, a borsószemek nagyjából felét szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A maradékot a folyadékkal együtt botmixerrel pürésítjük.

04

A félretett borsószemeket hozzáadjuk a turmixolt zöldborsóhoz, és kanállal összeforgatjuk. Hozzáadunk egy csokor apróra vágott friss mentát, ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd alacsony lángon összeforraljuk, levesszük a tűzről és félretesszük.

05

A cukkinit szűrőkanálba tesszük (vagy konyharuhába), és a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Ezután egy tálba kanalazzuk, és hozzáadjuk a tojást, a finomra reszelt fokhagymát, a pirospaprikát, a lisztet és az apróra vágott petrezselymet. Fél evőkanál sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. 

06

Tapadásmentes serpenyőben felmelegítünk 1-2 evőkanál olajat. A cukkinimasszából egy kanálnyit kanalazunk bele, majd a kanál hátával lapítgatva korongot formálunk belőle. Egyszerre csak 2-3 darabot süssünk, oldalanként 3-4 percig (aranybarnára). Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, és tálalás előtt a főzelék tetejére helyezzük. 

Jó tudni:

A zöldborsó vízben nem oldódó élelmi rostokban (cellulóz) gazdag zöldség. A benne lévő rostok segítik az emésztést, és képesek megkötni bizonyos káros anyagokat. 

megosztás