Összetevők
- 30 dkg leveles tészta
- 4 púpozott ek. bazsalikomos vagy rukkolás pesztó
- 3 db paradicsom
- 10 dkg cheddar vagy trappista sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A tartletforma átmérőjénél kb. 2 centiméterrel nagyobb átmérőjű korongokat szaggatunk egy kör alakú tál vagy tányér segítségével.
A korongokat belenyomkodjuk a formába, majd megkenjük 1-1 teáskanálnyi pesztóval.
A paradicsomokat megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A pesztós tartletek tetejére helyezünk annyi paradicsomot, hogy a tésztát betakarja. Megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd egy sütőlemezre rendezzük a formákat, és kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fogyasztás előtt langyosra hűtjük, és óvatosan kifordítjuk a formából.
A pesztó értékes sajtot, olívaolajat és olajos magvakat tartalmazó szósz, amellyel tésztákat, hús-, illetve halételeket egyaránt ízesíthetünk.