Mediterrán paradicsomos lepény vagy tartlet

Elkészítési idő
10
perc
Előkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő
10
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 30 dkg leveles tészta
  • 4 púpozott ek. bazsalikomos vagy rukkolás pesztó
  • 3 db paradicsom
  • 10 dkg cheddar vagy trappista sajt

Elkészítés

01

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

02

A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A tartletforma átmérőjénél kb. 2 centiméterrel nagyobb átmérőjű korongokat szaggatunk egy kör alakú tál vagy tányér segítségével.

03

A korongokat belenyomkodjuk a formába, majd megkenjük 1-1 teáskanálnyi pesztóval.

04

A paradicsomokat megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A pesztós tartletek tetejére helyezünk annyi paradicsomot, hogy a tésztát betakarja. Megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd egy sütőlemezre rendezzük a formákat, és kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

05

Fogyasztás előtt langyosra hűtjük, és óvatosan kifordítjuk a formából.

Jó tudni:

A pesztó értékes sajtot, olívaolajat és olajos magvakat tartalmazó szósz, amellyel tésztákat, hús-, illetve halételeket egyaránt ízesíthetünk. 

megosztás