Összetevők
- 50 dkg darált sertéscomb
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk. tabasco szósz
- 1 tk. Ras el-Hanaut
- 1 tk. fűszerkömény
- 0.5 tk. csilipaprika
- 1 csokor petrezselyem aprítva
- 4 db paradicsom
- 0.5 ek. paradicsompüré
- 4 szál kakukkfű
- 4 db babérlevél
- 0.5 tk. cukor
- 1 csicseriborsó-konzerv
- 1 csokor durvára vágott friss korianderzöld vagy petrezselyem
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
A húst összegyúrjuk a fűszerekkel (tabasco szósz, Ras el-Hanaut, kömény, só, bors, csili, petrezselyem), kis golyókat formázunk belőle, majd serpenyőben, forró olajon lepirítjuk, és félretesszük.
Egy másik edényben kevés olívaolajon szeletelt hagymát, fokhagy - mát, kakukkfüvet és babérlevelet pirítunk, sózzuk, borsozzuk.
Rádobjuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát.
Hozzáadjuk a cukrot, majd a szószt folyamatos, lassú, gyöngyöző forrással 1–1,5 órán át főzzük.
Eközben karikákra vágjuk a padlizsánt, enyhén sózzuk, borsozzuk, és száraz (fontos, hogy a padlizsán alá zsiradékot soha ne tegyünk, mert szivacsként szívja be) grillserpenyőben csíkosra sütjük.
Ha a szósz már elég sűrű, beletesszük a húsgombócokat, és 10 percig együtt főzzük.
Tálaláskor a húsgombócokat a padlizsánszeletekre szedjük, majd megszórjuk a leöblített csicseriborsóval és friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Kísérőként szintén friss korianderrel kevert natúr joghurtot kínálhatunk.
Egy, az észak-afrikai országra igen jellemző fogás, melynek rokon változatait, vagyis a különböző paradicsomos húsgombócokat a helyi szinglik ételeként is számon tartják.