x

Marokkói húsgolyók paradicsomos szószban sült padlizsánnal, csicseriborsóval

Elkészítési idő
90
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. tabasco szósz
  • 1 tk. Ras el-Hanaut
  • 1 tk. fűszerkömény
  • 0.5 tk. csilipaprika
  • 1 csokor petrezselyem aprítva
  • 4 db paradicsom
  • 0.5 ek. paradicsompüré
  • 4 szál kakukkfű
  • 4 db babérlevél
  • 0.5 tk. cukor
  • 1 csicseriborsó-konzerv
  • 1 csokor durvára vágott friss korianderzöld vagy petrezselyem
  • olivaolaj
  • só, bors

Elkészítés

01

A húst összegyúrjuk a fűszerekkel (tabasco szósz, Ras el-Hanaut, kömény, só, bors, csili, petrezselyem), kis golyókat formázunk belőle, majd serpenyőben, forró olajon lepirítjuk, és félretesszük.

02

Egy másik edényben kevés olívaolajon szeletelt hagymát, fokhagy - mát, kakukkfüvet és babérlevelet pirítunk, sózzuk, borsozzuk.

03

Rádobjuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát. 

04

Hozzáadjuk a cukrot, majd a szószt folyamatos, lassú, gyöngyöző forrással 1–1,5 órán át főzzük.

05

Eközben karikákra vágjuk a padlizsánt, enyhén sózzuk, borsozzuk, és száraz (fontos, hogy a padlizsán alá zsiradékot soha ne tegyünk, mert szivacsként szívja be) grillserpenyőben csíkosra sütjük.

06

Ha a szósz már elég sűrű, beletesszük a húsgombócokat, és 10 percig együtt főzzük.

07

Tálaláskor a húsgombócokat a padlizsánszeletekre szedjük, majd megszórjuk a leöblített csicseriborsóval és friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

08

Kísérőként szintén friss korianderrel kevert natúr joghurtot kínálhatunk.

Egy, az észak-afrikai országra igen jellemző fogás, melynek rokon változatait, vagyis a különböző paradicsomos húsgombócokat a helyi szinglik ételeként is számon tartják. 

megosztás