Marharostélyos - zeller steak vaníliás-chilis zellerkrémmel, rukkolával
Összetevők
- 800 g marha rostélyos steak
- 700 g zeller (kockázva a krémhez)
- 300 g zeller (egészben a steak-hez)
- 1 rúd vanília
- 1 db chili
- ízlés szerint só, bors
- 50 ml citromlé
- 100 ml pomace olívaolaj
- 50 g parmezán sajt
- 1 db salottahagyma
- 100 g tejszín
- 50 g vaj
- 5 g friss kakukkfű
- 5 g friss rozmaring
- 50 ml extra szűz olivaolaj
- 50 g földimogyoró
Elkészítés
Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd a szobahőmérsékletű húst kérgezzük meg, és 180 °-os sütőben 10 perc alatt süssük közepesre.
Egy alumíniumfóliára helyezzünk egy zsírpapírt, arra pedig a gondosan megtisztított zellert. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, valamint a rozmaringot, és locsoljuk meg az extra szűz olívaolajjal.
Csomagoljuk be a zellert a fóliába, majd sütőben 2 órán keresztül süssük puhára.
Amíg a sütőben van, a maradék meghámozott zellert vágjuk 2 cm-es kockákra, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
Főzzük fedő alatt vajpuhára, majd helyezzük egy turmixgépbe, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, és tetszés szerint adjunk hozzá chilit.
Turmixoljuk selymes állagúra, majd szűrjük át a krémet.
A Pomace olívaolajat keverjük ki a citromlével, majd öntsük a rukkolára. Ízesítsük sóval, borssal, szeletelt parmezán sajttal, adjuk hozzá a finomra vágott salotta hagymát.
Tálaláskor a steaket ízesítsük földimogyoróval.