Marhahúsos kebab pitával és káposztasalátával
PT20M perc
PT20M perc
perc
Összetevők
- 50 dkg darált marhahús (vagy fele-fele arányban darált marha- és sertéshús)
- 1 db tojás
- 3 db szardellafilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 tk. pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csapott ek. só, bors
- 1 ek. extra szűz
A salátához
- 1 db sárgarépa
- 50 dkg fehér és vörös káposzta vegyesen
- 1 db lilahagyma
- 2 db citrom leve
- 1 kis csokor menta
A tálaláshoz
- natúr joghurt (zsírszegény)
- 4 db pita
Elkészítés
A nyársakat hideg vízbe áztatjuk (kivéve, ha fémet használunk). A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, összekeverjük a tojással, a finomra reszelt vöröshagymával és fokhagymával, sóval, pirospaprikával, borssal. A szardellafiléket egy vágódeszkára tesszük, és széles pengéjű késsel nagyon finomra aprítjuk úgy, hogy ne maradjon benne szálka. A petrezselymet szintén finomra vágjuk, és a szardellapasztával együtt a húshoz adjuk. Az egész masszát homogénre keverjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy tepsit kikenünk olajjal, majd ellenőrizzük a nyársak hosszát, hogy kényelmesen elférjenek a tepsiben (ha túl hosszú, vágjunk le a végéből). A húsmasszából vastagabb kolbászdarabokat formázunk nedves kézzel, majd a beáztatott nyársakkal középen átszúrjuk a húsokat. Előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd 15 perc után felvesszük a sütő hőmérsékletét 200–210 fokra, és további 5 perc alatt aranybarnára sütjük (nem szabad sokáig sütni a nyársakat, mert könnyen kiszáradnak). Az elkészült nyársakat kivétel után 5 percig pihentetjük, majd egyet megtörünk, és ellenőrizzük, megfelelően átsült-e. Tálalásig melegen, lefedve tartjuk.
Közben elkészítjük a salátát: a kétféle káposztát finomra gyaluljuk. A répát megtisztítjuk, majd finomra reszeljük. A lilahagymát tisztítás után szintén finomra gyaluljuk. Az egészet összekeverjük, ráfacsarjuk 2 citrom levét, és megszórjuk a finomra vágott friss mentával.
A nyársakat a salátával, pitával és natúr joghurttal kínáljuk.
A marhahús többek között jól hasznosuló vasat, teljes értékű fehérjéket és B12-vitamint tartalmaz