Marhahúsos kebab pitával és káposztasalátával

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő
10
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 50 dkg darált marhahús (vagy fele-fele arányban darált marha- és sertéshús)
  • 1 db tojás
  • 3 db szardellafilé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csapott ek. só, bors
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj

A salátához

  • 1 db sárgarépa
  • 50 dkg fehér és vörös káposzta vegyesen
  • 1 db lilahagyma
  • 2 db citrom leve
  • 1 kis csokor menta

A tálaláshoz

  • natúr joghurt (zsírszegény)
  • 4 db pita

Elkészítés

01

A nyársakat hideg vízbe áztatjuk (kivéve, ha fémet használunk). A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, összekeverjük a tojással, a finomra reszelt vöröshagymával és fokhagymával, sóval, pirospaprikával, borssal. A szardellafiléket egy vágódeszkára tesszük, és széles pengéjű késsel nagyon finomra aprítjuk úgy, hogy ne maradjon benne szálka. A petrezselymet szintén finomra vágjuk, és a szardellapasztával együtt a húshoz adjuk. Az egész masszát homogénre keverjük.

02

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy tepsit kikenünk olajjal, majd ellenőrizzük a nyársak hosszát, hogy kényelmesen elférjenek a tepsiben (ha túl hosszú, vágjunk le a végéből). A húsmasszából vastagabb kolbászdarabokat formázunk nedves kézzel, majd a beáztatott nyársakkal középen átszúrjuk a húsokat. Előmelegített sütőbe tesszük 15 percre, majd 15 perc után felvesszük a sütő hőmérsékletét 200–210 fokra, és további 5 perc alatt aranybarnára sütjük (nem szabad sokáig sütni a nyársakat, mert könnyen kiszáradnak). Az elkészült nyársakat kivétel után 5 percig pihentetjük, majd egyet megtörünk, és ellenőrizzük, megfelelően átsült-e. Tálalásig melegen, lefedve tartjuk. 

03

 Közben elkészítjük a salátát: a kétféle káposztát finomra gyaluljuk. A répát megtisztítjuk, majd finomra reszeljük. A lilahagymát tisztítás után szintén finomra gyaluljuk. Az egészet összekeverjük, ráfacsarjuk 2 citrom levét, és megszórjuk a finomra vágott friss mentával.

04

A nyársakat a salátával, pitával és natúr joghurttal kínáljuk.

Jó tudni:

A marhahús többek között jól hasznosuló vasat, teljes értékű fehérjéket és B12-vitamint tartalmaz

megosztás