Összetevők
- 1 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk. fűszerpaprika
- hüvelykujjnyi fűszerkömény őrölve
- 2 mokkáskanál só ízlés szerint
- 60 dkg marhahús kockázva
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zeller
- 5 dkg árpa
Elkészítés
01
A répát, a zellert és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és felkarikázzuk, felkockázzuk.
02
A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
03
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon kevés sóval 5–10 percig közepes hőfokon puhára, krémesre pároljuk.
04
Ekkor hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a paprikát, a köményt és 1 dl vizet.
05
Az egészet felforraljuk és botmixerrel összeturmixoljuk, így sűrű pörköltalapot kapunk.
06
A kockázott húst a pörköltalaphoz keverjük, beleszórjuk a zöldségeket, az árpát és felöntjük a vízzel.
07
Ízlés szerint sózzuk, majd fedő alatt alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a hús megpuhul (1–1,5 óra).
Jó tudni:
Ha a hagyományos gulyásrecepthez képest kihagyjuk a sertészsírt és/vagy szalonnát, zsírban szegényebb fogást kapunk.