Marhaerőleves zöldségekkel és zablisztes palacsintametélttel

Elkészítési idő
20
perc
Előkészítési idő
240
perc
Elkészítési idő

Összetevők

  • 1 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 20 dkg sárgarépa
  • 50 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg zeller
  • 15 dkg karalábé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 kg marhacsont
  • 0.5 kg marhahús (lábszár, nyak)
  • 3 mokkáskanál
  • 6 db szemes bors
  • 2 szál lestyán
  • 3 liter ásványvíz

A levesbetéthez

  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg karalábé
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • reszelt ecetes torma a tálaláshoz
  • 15 dkg zabliszt
  • 2 db tojás
  • 4 dl tej
  • 2 nagy csipet
  • 1.5 ek. olivaolaj a sütéshez

Elkészítés

01

A hagymát és a gyömbért megmossuk és héjastól kettévágjuk.

02

Egy lábasban felhevítjük az olajat, beleteszszük a hagymát és a gyömbért a félbevágott oldalával, és jól megpirítjuk őket.

03

Eközben a zöldségeket meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.

04

A zöldségeket, a csontot és a húst is a lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk.

05

Amikor a leves felforrt, alacsonyra vesszük a hőfokot, és leszedjük a levesen képződött habot egy kanál segítségével.

06

Ezután beletesszük a lestyánt, a borsot, a fokhagymát.

07

 Lefedjük és alacsony hőfokon 3-4 órán át főzzük.

08

Időközben megkóstoljuk, hogy mennyire szükséges további ízesítés.

09

3-4 óra főzés után levesszük a levest a tűzről, kihalásszuk a húst, és egy szűrő segítségével átszűrjük az egészet.

10

A leszűrt levest a marhahússal, a palacsintametélttel és az enyhén roppanós zöldségekkel, tormával tálaljuk.

A levesbetéthez

01

A palacsintához a lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót beletesszük egy nagy keverőtálba, és az egészet egy robotgép segítségével homogén masszává keverjük.

02

Sütés előtt hűtőben 1 órán át pihentetjük, majd palacsintasütőben 6-8 palacsintát sütünk belőle. 

03

A zöldségeket megpucoljuk. A répát felkarikázzuk, a karalábét pedig 1x1 cm-es kockákra vágjuk.

04

Enyhén sós vízben az összes zöldséget roppanósra főzzük, leszűrjük és tálalásig félretesszük.

Jó tudni:

A fridatto vékony metéltre vágott palacsintatészta, ami – a tojás mellett – az erőleves egyik legnépszerűbb levesbetéte.

megosztás