Marhaerőleves zöldségekkel és zablisztes palacsintametélttel
Összetevők
- 1 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 20 dkg sárgarépa
- 50 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg zeller
- 15 dkg karalábé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 kg marhacsont
- 0.5 kg marhahús (lábszár, nyak)
- 3 mokkáskanál só
- 6 db szemes bors
- 2 szál lestyán
- 3 liter ásványvíz
A levesbetéthez
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg karalábé
- 20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- reszelt ecetes torma a tálaláshoz
- 15 dkg zabliszt
- 2 db tojás
- 4 dl tej
- 2 nagy csipet só
- 1.5 ek. olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
A hagymát és a gyömbért megmossuk és héjastól kettévágjuk.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, beleteszszük a hagymát és a gyömbért a félbevágott oldalával, és jól megpirítjuk őket.
Eközben a zöldségeket meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
A zöldségeket, a csontot és a húst is a lábasba tesszük, sózzuk, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk.
Amikor a leves felforrt, alacsonyra vesszük a hőfokot, és leszedjük a levesen képződött habot egy kanál segítségével.
Ezután beletesszük a lestyánt, a borsot, a fokhagymát.
Lefedjük és alacsony hőfokon 3-4 órán át főzzük.
Időközben megkóstoljuk, hogy mennyire szükséges további ízesítés.
3-4 óra főzés után levesszük a levest a tűzről, kihalásszuk a húst, és egy szűrő segítségével átszűrjük az egészet.
A leszűrt levest a marhahússal, a palacsintametélttel és az enyhén roppanós zöldségekkel, tormával tálaljuk.
A levesbetéthez
A palacsintához a lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót beletesszük egy nagy keverőtálba, és az egészet egy robotgép segítségével homogén masszává keverjük.
Sütés előtt hűtőben 1 órán át pihentetjük, majd palacsintasütőben 6-8 palacsintát sütünk belőle.
A zöldségeket megpucoljuk. A répát felkarikázzuk, a karalábét pedig 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
Enyhén sós vízben az összes zöldséget roppanósra főzzük, leszűrjük és tálalásig félretesszük.
A fridatto vékony metéltre vágott palacsintatészta, ami – a tojás mellett – az erőleves egyik legnépszerűbb levesbetéte.