Összetevők
- 12 dkg búzafinomliszt
- 25 dkg ricotta
- 2 db tojás
- 1 púpozott tk. sütőpor
- 1 citrom héja
- 1 ek. egész mák
- 1 ek. vaj - olvasztott
- 1 csipet só
- 2 tk. nádcukor
- 200 ml tej
- 3 ek. szénsavas ásványvíz
- olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- juharszirup
- kumquat vagy narancs, vérnarancs
Elkészítés
A lisztet, a sót, a sütőport, a cukrot és a mákot kimérjük egy nagyobb tálba, és kanállal összekeverjük.
A tojásokat felütjük egy kisebb tálba, villával jól felkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes elegyhez. Beletesszük a ricottát is, habverővel összedolgozzuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Sűrű tésztát kapunk, amit lazábbá tehetünk két kanál szénsavas ásványvízzel. Ha még mindig túl sűrű, adjunk hozzá további két kanállal.
A citromot megmossuk, szárazra töröljük, majd a héját belereszeljük a tésztába, amelyhez hozzákeverjük az olvasztott vajat is.
Közepes lángon felmelegítünk egy serpenyőt, de csak közvetlenül sütés előtt teszünk bele olajat. Egyszerre 4 kis palacsintát sütünk ki, oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarna színűek lesznek. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük őket, majd melegen juharsziruppal meglocsolva, friss gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.
Ugyan a ricotta külleme a túróéhoz hasonló, valójában egy friss savósajtról van szó, amely az olasz konyha egyik népszerű alapanyaga.