Összetevők
- 1 kg burgonya
- 1 db tojás
- 35 dkg zabliszt
- só
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg darált mák
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük.
Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy jó nagy csipet sót és az egészet összegyúrjuk.
A tésztából 2 cm-es golyókat lecsípünk, és nudlialakúra formázzuk őket.
Amikor az egész tésztával elkészültünk, enyhén sós, forrásban lévő bő vízben 3–5 perc alatt megfőzzük a nudlikat, majd leszűrjük őket. Akkor vannak készen, amikor feljöttek a víz felszínére. Fontos, hogy ne főzzük túl őket, mert akkor szétfőnek.
Miután egy szűrőkanállal kiszedtük a megfőtt nudlikat, egy nagy tálba tesszük őket.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, és a meleg, friss nudlira szórjuk.
Az egészet óvatosan összekeverjük, ügyelve arra, hogy ne törjük meg a nudlikat.
Melegen tálaljuk.
A finomlisztet zablisztre cseréljük, emiatt 25%-kal több élelmi rostot tartalmaz.