x

Lepényhal Martini-mártással

Összetevők

  • 1 ek. vaj
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 2 ek. olívaolaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg zellerszár
  • 1 ek. zellerlevél
  • 2 tk. kapribogyó
  • 1 tk. citrom héja reszelve
  • 1 ek. paradicsomlé 100%-os
  • 20 dkg paradicsom
  • 2 dl főzőtejszín
  • 40 dkg gnocchi
  • 20 dkg gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db citrom
  • 2 dl dry martini

Elkészítés

01

A mártáshoz apróra vágjuk a hagymát és a zellerszárat. A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, felkockázzuk és lecsepegtetjük.

02

Mártás elkészítés: Az olívaolajban megpároljuk a hagymát. Összekeverjük a zellerszárral, a citromhéjjal és a zöldfűszerekkel. Leöntjük a Martinivel és nagy lángon forraljuk. Ha a felére redukálódott a folyadék, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a kaprit, a paradicsomkockákat, majd sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon kicsit beforraljuk, amíg híg mártás sűrűségű nem lesz.

03

A halfiléket besózzuk, és vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal. Zsemlemorzsában megforgatjuk, lerázzuk róla a felesleget, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. 250 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa kis barnás színt nem kap.

04

Ezalatt elkészítjük a köretet. Kis kockákra vágjuk a gombát, majd az olajon lepirítjuk. Közben a gnocchit az elkészítési útmutató szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, a gombához adjuk, és nagy lángon összepirítjuk. Megszórjuk petrezselyemmel és sózzuk.

 

05

Tálalás: A halat a mártással és a gnocchival ízlésesen tálra rendezzük, citrommal és petrezselyemmel díszítjük.

megosztás